Hlavní obsah

Mezi Jihokorejci roste zájem o historii Korejského poloostrova. Zajímá je demilitarizovaná zóna i bývalá vila Kimů

Průvodci hlásí nárůst počtu turistů o několik stovek.Video: Nikola Zwrtková, AP

 

Reklama

Účast severokorejské delegace na letošní olympiádě vyvolala rostoucí zájem olympijských fanoušků o historii konfliktu mezi Jižní Koreou a KLDR.

Článek

S oteplováním vztahů mezi oběma částmi Korejského poloostrova roste zájem turistů o historické památky spojené s KLDR. Zajímá je třeba bývalá vila vládnoucí dynastie Kimů, oblast kolem demilitarizovaného pásma nebo místo nálezu severokorejské špionážní ponorky.

„Je to smutné, protože nemůžeme navštívit Severní Koreu, ačkoliv ji máme na dosah ruky. Je to zvláštní a také trochu emotivní pocit, vidět ji přímo před sebou,“ uvedla korejská studentka, která při návštěvě Jižní Koreje zavítala také do demilitarizované zóny.

Bývalá vila kimovské dynastie připadla Jižní Koreji po územních sporech v padesátých letech minulého století. Od devadesátých let funguje jako muzeum, které denně navštíví v letních měsících tisíce turistů ze všech koutů světa. V zimě jsou to stovky lidí.

Průvodci nyní hlásí, že zájem o historickou budovu během olympiády roste. Denní návštěvnost se zvýšila o přibližně dvě stě lidí.

Reklama

Doporučované