Hlavní obsah

Mezi miliardáři je taková móda: koupit si politickou stranu. Toho se obávám, říká Marek Hilšer

Ukázka z rozhovoru, v němž Marek Hilšer vysvětluje, proč se rozhodl aspirovat na funkci hlavy státu.

 

Reklama

Lékař a vysokoškolský učitel Marek Hilšer je adeptem na prezidentského kandidáta s podporou občanské iniciativy Kroměřížská výzva. Přinášíme vám psanou verzi rozhovoru.

Článek

Na to, abyste se stal kandidátem na prezidenta, musíte sesbírat 50 tisíc podpisů na petiční archy s číslem občanských průkazů. Jakou máte odezvu lidí při sbírání? Přece jen jste širší veřejnosti neznámá postava. 

Denně dostávám několik zpráv na Facebook, že by mi lidé rádi pomohli a rádi by sbírali. Pevně věřím, že ty podpisy sesbírám.

Máte na to ještě dlouhou řadu měsíců, a pokud se vám to podaří, tak budete ve volbách jasným protipólem nejen Miloše Zemana, ale i ostatních kandidátů: Věkem – bude vám teprve 41 let, politickými zkušenostmi, které žádné nemáte, a stylem volební kampaně. Co z toho je výhoda, která by vás mohla dovést na Hrad? 

Chtěl bych jenom opravit ty politické zkušenosti. On je vlastně nemá žádný z těch kandidátů, kteří se teď prezentují nebo ještě lavírují.

Ale s prominutím jsou známější než vy. Ten jeden faktor mají větší. 

To je pravda. Já nabízím lidem chuť pracovat pro tuto zemi, nabízím odvahu postavit se za lidi této země a nabízím energii mládí. Často mi lidé říkají: Ty jsi moc mladý kandidát. A já říkám: Vždyť to přece je logické. Podívejte se, nám je čtyřicet, padesát, my tady ještě budeme žít dalších třicet, čtyřicet let, a přece dává smysl, aby se prezidentem stal někdo, komu jde o budoucnost, ne někdo, kdo je vlastně už mužem minulosti.

Ten, co se svlékl do půl těla

Veřejnost vás zatím mohla zachytit, když jste se před dvěma a půl lety během happeningu na Úřadu vlády svlékl do půl těla a protestoval proti ruskému postoji vůči Ukrajině. Takže ti, kteří sledují zprávy, vás takto už poznali. Ale jak byste se jinak představil – dejme tomu ve třech větách – širšímu publiku? Kdo jste? 

Jsem vysokoškolský učitel, jsem vědecký pracovník a mimo jiné jsem se vždycky věnoval politice: Vystudoval jsem politologii, pak jsem na svých studiích pracoval jako asistent v Poslanecké sněmovně, dále jsem studoval medicínu a během medicíny jsem byl dvě volební období předsedou akademického senátu. A také jsem se účastnil různých akcí, například jsem organizoval protesty proti Topolánkově vládě, když chtěli privatizovat takovým skrytým způsobem fakultní nemocnice. Ta akce tehdy byla velice úspěšná. Já jsem politiku vlastně prožíval celý svůj život. Jsem takový zoon politikon.

Kdy jste se rozhodl, že zkusíte kandidovat na prezidenta? Co byl ten impuls? 

Měl jsem obavy z politického vývoje v této zemi a řekl jsem si, že by bylo dobré, kdybychom měli někoho, kdo není spojen s minulostí, která tady byla. Někdo, kdo by udělal tlustou čáru, kdo by přišel s vizí do budoucnosti a tu budoucnost reprezentoval.

Hrozí, že moc přejde do rukou úzké skupiny lidí

To jste si ale mohl říct kdykoliv v minulosti. Když jste v létě oznámil úmysl kandidovat, byl tam i nějaký bezprostřední impuls? Naštval vás něčím Miloš Zeman jako prezident? 

Tady se nejedná jenom o Miloše Zemana. Třeba vnímám jako veliký problém do budoucnosti postupující privatizaci politické moci, kdy vidíme zcela zřetelně, že mezi několika miliardáři v České republice je taková móda, že si kupují politické strany, a bude docházet k tomu, že moc lidí, demokracie, přejde do rukou úzké skupiny lidí. Toho se obávám.

Takže teď jste se vymezil vůči Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO. Takže jejich podporu nejspíš nedostanete. 

Nejen proti Andreji Babišovi. Ono těch lidí je více. Dneska vidíte stranu pana Robejška, kterou sponzoruje pan Dospiva a další.

Jste nezávislý kandidát, zatím nemáte podporu žádné významné politické skupiny. Budete o ni usilovat? 

Nebudu. Ale pokud za mnou někdo přijde a řekne si: Ano, tento kandidát se nám líbí, protože reprezentuje nějaké hodnoty, tak ji nebudu odmítat. To je naprosto logické.

Zatím jsem platil 70 tisíc

Jak to máte s finančním zajištěním volební kampaně? Máte ze zákona padesátimilionový limit, který sice nemusíte naplnit, ale dá se očekávat, že ostatní ho naplní. Abyste nebyl za chudého příbuzného. Kde vezmete peníze? 

Jsou tři způsoby, jak získat peníze na kampaň. Buďto jste stranickým kandidátem a pak vám kampaň zaplatí strana nebo někdo, kdo za tou stranou stojí. Nebo jste bohatý člověk, který má peníze na to, aby si splnil svůj sen a šel do kampaně a třeba zvítězil. Anebo se rozhodnete, že jste občanský kandidát, který chce něco prezentovat, chce něco ukázat, chce být hlavně nezávislý a chce být odpovědný jenom společnosti a jenom lidem. Takže pak jdete za lidmi a říkáte: Přispějte mi na kampaň a já budu váš.

To, předpokládám, děláte už od toho loňského léta, kdy jste svůj záměr oznámil. Kolik jste tímto způsobem od lidí vybral? 

Zatím jsem žádnou cílenou kampaň na to, abych získal peníze, neaktivoval. Když jsem vyhlásil svoji kandidaturu někdy v červenci minulého roku, tak mi různí lidé poslali po malých částkách pět tisíc, pět set korun, deset tisíc. A sebral jsem asi 150 tisíc korun.

A na co taková částka v kampani stačí? 

Utratil jsem asi 70 tisíc korun. A úplně z nuly jsem už dneska poměrně dost vidět. Takže i s málo penězi se dá dělat docela dobrá muzika.

Pořídil jste si dodávku mercedes. 

To mi jedna dáma, která mi fandí, zapůjčila. Takže ta není moje a po kampani samozřejmě bude zase jí k dispozici.

Tu dodávku jste polepil zelenými nápisy, zeleným křížem. Má to evokovat sanitku? Vaše povolání lékaře? 

Ano. Je to tak.

Takže vy na setkáních s voliči provozujete i nějakou zdravovědu, osvětu? 

To ne, to neprovozuju. Původně jsme to takto zamýšleli, ale upustili jsme od toho.

Zeman se projevil jako srab

Jako nezávislý kandidát jste získal podporu občanské iniciativy Kroměřížská výzva. Čekáte, že i oni budou shánět peníze na vaši kampaň? 

To nečekám. V té jejich anketě, kterou pořádali, se vyskytlo moje jméno, přišli za mnou a zeptali se, jestli se nechci tedy stát i jejich kandidátem. Tak jsem řekl: Proč ne? Já nikým nepohrdám, takže jsem s tím souhlasil.

Už tím, že kandidujete a půjdete i proti současnému prezidentovi Miloši Zemanovi, je zřejmé, že on pro vás není ideální prezident. Jak byste se proti němu vymezil? 

Já nekandiduji proti němu. Já mám prostě nějaké myšlenky a nějaké vize, které chci uplatňovat. A ty chci představit lidem. To, že Miloš Zeman nepůjde do volebních diskusí, považuji za určitý projev srabáctví. Myslím, že se Miloš Zeman nechce vystavovat faktům, nechce se vystavovat tvrdé pravdě a skládat účet za své minulé období. On toho má totiž v hlavě docela dosti popleteno a v těch diskusích by se mohlo ukázat, jak to ve skutečnosti je.

A co například má popleteno? 

Když se podíváte… Například Peroutka. Vidíte, že on byl soudně už několikrát označen v podstatě za lháře a nechce se vystavovat tomu, že by musel o těchto věcech znovu hovořit. Anebo má popleteno, a teď řeknu něco poměrně složitějšího z nedávné doby… Možná jste si všimli kauzy pana ministra Mládka. Pan ministr Mládek vlastně může za to, že telefonní poplatky v naší zemi jsou jedny z nejvyšších v Evropě. A pan Mládek je muž pana Zemana a pan Zeman je muž pana Kellnera - a když si to takto propojíte, tak pan Miloš Zeman se prezentuje jako člověk, který hájí naše občany, který se stará o jejich blaho, ale já říkám, že to tak není. On se stará o blaho někoho jiného.

Volím demokraty. A vyhraju

Kdo je vám na politické scéně nejbližší? Už jste se vymezil vůči Andreji Babišovi, Miloši Zemanovi… 

To je složité. Já bych to radši nejmenoval.

Někoho jste třeba volil… 

Já volím demokratické strany a pro mě je sympatická od KDU-ČSL po TOP 09 po Stranu zelených i sociální demokracie. Pro mě je důležité, aby to byla demokratická strana a záleží na tom, co v rámci své kampaně prezentuje.

Jaké si dáváte šance, že uspějete v tom prezidentském boji? 

Kdybych si nedával žádné šance, tak bych do toho nešel. Ale já vyhraju.

Na záznam celého rozhovoru s Markem Hilšerem se můžete podívat zde:

Rozhovor s Markem Hilšerem, adeptem na prezidentského kandidáta.

Reklama

Doporučované