Hlavní obsah

Znovu spolu v říši středu. Kellner opět pojede se Zemanem do Číny

Co řekl prezident Miloš Zeman o Petru Kellnerovi? Pusťte si video.

 

Reklama

Miliardář s prezidentem řešil i návštěvu Spojených států, kde jeho Home Credit poskytuje půjčky na mobily.

Článek

Žádné financování kampaně, ale byznys. To mělo být tématem úterní schůzky prezidenta Miloše Zemana a nejvlivnějšího českého byznysmena Petra Kellnera. Uvedl to na tiskové konferenci, kde oznamoval svou kandidaturu na Hrad, Miloš Zeman.

„Podnikatelské záměry pana Kellnera se netýkají jen Ruska a Číny, ale začaly se promítat i do Spojených států, proto jej zajímala otázka mých návštěv v těchto zemích,“ uvedl prezident Zeman.

Za oceánem začala skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera rozvíjet svůj byznys v roce 2015. A to přes splátkovou společnost Home Credit, v níž má PPF většinový podíl (zbytek vlastní Kellnerův byznysový souputník Jiří Šmejc). Home Credit ve spolupráci s americkým čtvrtým největším operátorem, společností Sprint, nabízí půjčky na nákup mobilních telefonů a rád by pronikl i do oblasti kreditních karet.

Do Ameriky zamíří Miloš Zeman na pozvání nového amerického prezidenta Donalda Trumpa na konci dubna.

Stále však je pro Kellnera nejvýznamnější politická podpora pro rozvoj jeho byznysu na východ od Česka, konkrétně v Číně. Ostatně právě na další čínskou návštěvu, kterou má česká hlava státu naplánovanou na květen, se znovu chystá i český miliardář.

„Domluvili jsme se zatím, že mě doprovodí do Číny,“ uvedl Zeman na adresu Petra Kellnera.

Také v Číně jsou hlavním byznysem PPF spotřebitelské půjčky. Její Home Credit byl první zahraniční firmou, která získala možnost je poskytovat ve všech regionech.

„Není to tak, že by byla podpora ze strany politiků pro rozvoj byznysu, konkrétně PPF, životní nutností. Tu licenci by získali i tak, ale rozhodně je vstřícný vztah prezidenta Zemana pro Číňany velkým symbolem, který byznysu prospívá,“ uvedl pro Seznam Zprávy zdroj z česko-čínského byznysového prostředí.

Jen pro připomenutí. Když naposledy byli Zeman a Kellner spolu v Číně, tedy v roce 2014, letěl prezident z návštěvy zpět pronajatým letadlem, které platila PPF a další finanční skupina J&T.

Mám dva důvody, proč znovu kandidovat, uvedl prezident Miloš Zeman.

Reklama

Doporučované