Hlavní obsah

Mezinárodní olympijský výbor obnovil Rusku členství, dopingové testy byly negativní

Rusko je opět členem Mezinárodního olympijského výboru.Video: Kateřina Vodvářková, Reuters

 

Reklama

MOV čekal s obnovením členství na výsledky posledních dopingových testů. Na právě skončených olympijských hrách startovali Rusové pod neutrální olympijskou vlajkou.

Článek

„Suspendování Ruského olympijského výboru je ukončeno s okamžitou platností,“ uvedl v prohlášení Mezinárodní olympijský výbor. MOV plánoval ruské členství obnovit po nedávno skončených olympijských hrách - pokud vzorky ruských sportovců projdou antidopingovou kontrolou, což se zřejmě stalo.

Rusové doufali ve zrušení suspendace ještě před koncem olympijských her, aby mohli na nedělním slavnostním zakončení v Pchjongčchangu nastoupit pod svou vlajkou. Tuto možnost však zhatily především dopingové případy curlera Alexandra Krušelnického a bobistky Naděždy Sergejevové v průběhu her.

„Dostali jsme z MOV dopis o obnovení členství. Zasedání MOV se 25. února rozhodlo počkat na výsledky zbývajících dopingových zkoušek na olympijských hrách. V dopise se píše, že všechny testy byly negativní, Ruskému olympijskému výboru byla tudíž navrácena jeho práva,“ citovala předsedu Ruského olympijského výboru Alexandra Žukova agentura TASS.

Rusko v minulém týdnu také zaplatilo MOV pokutu 15 milionů dolarů (312 milionů korun) za podíl na skandálu s organizovaným dopingem na ZOH v Soči. Její uhrazení bylo jednou z podmínek, aby mohla být suspendace zrušena.

Olympijští sportovci z Ruska, jak znělo oficiální pojmenování ruských reprezentantů, získali v Pchjongčchangu 17 medailí, z toho dvě zlaté. Hokejisté při nedělním medailovém ceremoniálu oslavili vítězství zpěvem zakázané ruské hymny, MOV však uvedl, že jejich počínání nebude mít vliv na rozhodování o dalším osudu Ruského olympijského výboru.

Reklama

Doporučované