Hlavní obsah

Michala Jendruchová: Její knížky o anorexii pomáhají ostatním. Napsala vlastní příběh i román

Michala Jendruchová napsala knihy inspirované anorexií.Video: Dominika Nováková, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Osud ji zavál k rozhlasovému mikrofonu, do televize i do denního tisku a ženských časopisů. Michala Jendruchová je ale také spisovatelkou, napsala dvě knihy inspirované anorexií, která ji málem připravila o život.

Článek

Anorexie ji dostihla ve třinácti letech, ve třiceti ji málem porazila, a to doslova. Dnes Michala podobně nemocným pomáhá, o svém příběhu otevřeně mluví nebo píše. Před pěti lety tak vznikla kniha Už je to za mnou, osobní zpověď bývalé anorektičky. „Já jsem v nějakých 30 letech měla 32 kilo… Doktoři mi říkali, že v tomhle stavu mám tak půlroční šanci na přežití,” říká Michala Jendruchová.

První knížka vznikla během tří měsíců, pro Míšu to byla očista duše a první psychoterapie.

Nedávno Michala pokřtila svoji druhou knihu, tentokrát román Dvojité salto na talíři, i ten se zabývá tématem anorexie. „Byla bych ráda, aby si v tom našli čtenáři humor i tragičnost toho příběhu. Je to psaný formou Bridget Jonesové a v legraci.”

V nakladatelství už mají další dva Míšiny rukopisy, ráda by byla, kdyby se jí povedlo natočit i film.

Že je Michala už úplně zdravá, si netroufá říct. O svém současném stavu mluví jako o rekonvalescenci. „Vím, že mám před sebou práci, na které už pracuju s psychoterapeutkou, a věřím, že až se vyhodí ten poslední kořínek plevele, tak už mi nebude moct zavázat a hlásit se, že je tady.”

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den premiérově od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované