Hlavní obsah

Microsoft sází na smíšenou realitu, řekl jeho šéf na konferenci v Praze. Pochválil i české firmy

V Praze vystoupil výkonný ředitel Microsoftu.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Do Prahy dorazil šéf amerického Microsoftu, jedné z nejvlivnějších nadnárodních korporací. Satya Nadella vystoupil jako host summitu o digitální transformaci DOTS 2017 v pražském Foru Karlín.

Článek

Podle Satyi Nadelly, devětačtyřicetiletého Inda, který v únoru 2014 nahradil na pozici CEO Microsoftu Steva Ballmera, právě technologie v dnešní době mění životy lidí, společnosti i ekonomiky.

„Jednou z nejzajímavějších změn v oblasti IT je, že vůbec poprvé v jakékoliv ekonomice můžeme dodat technologie i malým podnikům,” řekl Nadella během své přednášky.

Konference DOTS 2017 se zaměřuje na digitální technologie a jejich vliv na současný byznys. Prakticky pro všechny společnosti představují technologie jako cloud, umělá inteligence či učení strojů kromě možnosti zapracování velkých objemů dat také jisté hrozby a rizika.

Microsoft, který je spolu s KPMG jedním ze dvou hlavních partnerů konference, poslal do Prahy svého druhého nejmocnějšího muže.

Cloud používá řada českých firem

Výkonný ředitel nadnárodní korporace na příkladu spolupráce se Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze ukázal využití cloudové technologie, která jí přinesla mnoho úspor a výhod.

Česká společnost GINA Software vyvinula softwarový systém pro mobilní sdílené digitální mapy, do nichž je v reálném čase možné zaznamenat různé poznámky. Umožňuje tak například navigaci v náročném terénu či koordinaci týmů složek záchranného systému. Technologie tak umožňují i zmírnění následků katastrof či nehod.

Cloud využívá také česká firma Neuron Soundware, jež pomocí analýzy zvukových dat dokáže například odhalit poruchy ve strojích. Systém se sám učí a zpřesňuje se narůstajícím počtem analýz, které sám provádí.

TWITTER: „Změníte-li způsob, jakým nahlížíte na svět, dokážete změnit svět, který vidíte.” Satya Nadella o tom, proč Microsoft sází na smíšenou realitu. 

„Budujeme jednu z nejlepších cloudových infrastruktur. V Evropě máme deset datacenter, do kterých jsme investovali 3 miliardy dolarů. Cloudovou infrastrukturu jsme vystavěli napříč celým kontinentem,” říká. Definujícím prvkem každé aplikace nové generace však bude umělá inteligence.

Dle svých slov se v Microsoftu snaží ušetřit jednotlivcům v rámci firem více času, k čemuž právě cloudová technologie slouží. „Čím více máme technologií, tím více informačních možností se nabízí.”

Jednou ze zásadních ambicí Microsoftu je dát lidem a podnikům nástroje k větší kreativitě. Mobilní telefony by do budoucna měly obsahovat prvky umělé inteligence.

„A co bude ta příští velká změna? Smíšená realita. Zamyslete se nad tím. Vaše pole působnosti se může proměnit v počítač, kde můžete vidět reálný svět, ale také svět, který je do toho vašeho ponořen," řekl Nadella.

Reklama

Související témata:

Doporučované