Hlavní obsah

Miláček internetu s komplikovaným vztahem k nacionalismu. Kdo je Alexej Navalnyj?

Co byste měli vědět o ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném.Video: Eliška Kolomazníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rusko má za sebou další bouřlivý víkend. Úřady zadržely téměř tisíc účastníků pokojné demonstrace, jejíž účastníci protestovali proti vyloučení opozičních kandidátů ze zářijových voleb do moskevského zastupitelstva. Hlavní tvář protikremelských protestů u toho chyběla. Za podobný „delikt“ sedí už zase ve vazbě.

Článek

Ruský opoziční politik Alexej Anatoljevič Navalnyj si aktuálně odpykává ve vazební věznici zbytek 30denního trestu odnětí svobody, který mu za „opakované porušení pravidel pro pořádání demonstrací“ uložil moskevský soud. Zbývá mu ještě několik týdnů. A jeho blízcí spolupracovníci mají obavy, aby je ve zdraví přežil.

V neděli 28. července Navalného z vazební věznice odvezla sanitka. Moskevská státní nemocnice ho přijala ve stavu, který později označila za alergický záchvat. Navalného osobní lékařka Anastasija Vasiljevová, která měla možnost ho v nemocnici zběžně vyšetřit, v exkluzivním rozhovoru pro Seznam uvedla, že byl zjevně vystaven toxické látce. Nemocnice tuto variantu zamítla a den po hospitalizaci Navalného poslala zpět do vězení.

Jak se dostal do popředí

Navalnyj je právník, obor studoval v Moskvě a v rámci programu Yale World Fellows jako student půl roku pobyl i na americké Yale Univerzity.

Významnější postavou ruské politiky se stal v roce 2008, kdy začal blogovat o korupci ve velkých státních podnicích. Jednou z jeho taktik tehdy bylo stát se menšinovým akcionářem v ropných společnostech či bankách a následně jejich vedení pokládat nepříjemné otázky týkající se děr ve státním financování.

Foto: AFP / The Guardian

Titulní fotka článku, ve kterém britský Guardian blíže představoval Navalného.

V roce 2011 britský Guardian zveřejnil článek, ve kterém Alexeje Navalného označuje za nacionalistu a blogera, který bojuje proti korupci. Do čela článku novináři vyvěsili fotku Navalného v později zesměšňované pletené vestě.

„Nevím, proč všichni hloupí cizinci používají takové fotky. Možné vysvětlení je, že v každém zahraničním článku o mně novináři nezapomenou obezřetně zmínit, že ‚postoje tohoto muže jsou podobné postojům ruských nacionalistů‘. V myslích Evropanů a Američanů jsou pletené vesty symbolem brýlatých šprtů. A spojení nacionalista-šprt je možná méně strašidelné,“ napsal v rekci Navalnyj na svém blogu LiveJournal.

Šejdíři a zloději

Od doby pletených vest a brýlatých šprtů nicméně ušel dlouhý kus cesty plný soudních sporů, demonstrací i pobytů ve vězení.

Ještě v roce 2011 poprvé nazval vládnoucí politickou stranu Jednotné Rusko uskupením „šejdířů a zlodějů“, když vyzýval voliče, aby v parlamentních volbách hlasovali pro jakoukoliv jinou stranu. Jednotné Rusko přesto zvítězilo, nicméně ne tak drtivě, jak se předpokládalo. A přezdívka „šejdíři a zloději“ se uchytila.

V souvislosti s volbami se navíc mluvilo o zfalšování jejich výsledků. Rusové kvůli tomu vyšli do ulic v takových počtech, jako nikdy předtím v moderní historii. A Navalnyj byl v jejich čele. Promluvil na demonstraci v Moskvě před zraky 120 tisíc protestujících. Hned nato dostal trest 15 dní odnětí svobody.

V červenci roku 2013 se Navalnyj zaregistroval jako kandidát ve volbách starosty Moskvy. Den po registraci ho ruský soud shledal vinným z podvodu – měl zorganizovat podvod, kvůli kterému přišel ruský lesnický podnik Kirovles o miliony. Soud Navalnému vyměřil trest pětiletého nepodmíněného odnětí svobody. Po několika měsících ale trest změnil na podmíněný a Navalnyj tak do vězení nešel.

Starostou Moskvy se stal Sergej Sobjanin, blízký spolupracovník prezidenta Vladimira Putina. Navalnyj nicméně navzdory výsledkům soudního procesu, který on sám i řada opozičníků označili za vykonstruovaný, skončil s 27 procenty hlasů druhý.

Kandidovat na významný post se Navalnyj rozhodl i podruhé – a to v roce 2017 do čela státu. O post prezidenta Ruské federace se však nakonec ucházet nemohl – volební komise rozhodla, že k tomu není způsobilý a ze seznamu kandidátů ho vyškrtla. Svůj krok zdůvodnila tím, že Navalnyj zpronevěřil majetek podniku Kirovles, a že tudíž jako osoba s trestní minulostí nesmí být volen.

Miláček internetu

I přes množství neúspěchů je Navalnyj v očích mnohých vítězem. Jednak proto, že se stal skutečně známou osobností, jednak proto, že zřejmě právě díky tomu stále žije.

V cestě za popularitou mu jednoznačně pomohl internet.

Dokázal totiž efektivně uchopit všechny dostupné platformy – YouTube, Facebook, Twitter i Instagram. Na svém youtobovém účtu, kde se proslavil videi s výraznou postprodukcí i specifickým jazykem, má bezmála tři miliony odběratelů. V řádech milionů se pak pohybuje i sledovanost většiny příspěvků. Ten poslední Navalnyj natočil přímo ve vazební věznici, pár dní před převozem do nemocnice.

„Navalnyj je výjimečný politik, který znovuobjevil politiku. Nejen v Rusku, ale i v celém světě. Použil všechny nové platformy, byl první, kdo si uvědomil, že v nich leží budoucnost. Vytvořil nový styl komunikace, ne ten tradiční, nudný, ale něco nového,“ řekla Seznamu ruská novinářka a aktivistka Žanna Němcovová. „Vytvořil mediální impérium, Navalného život je mediální impérium, vytváří obrovské množství obsahu,“ dodala.

I díky tomu je podle ní Navalnyj úspěšným politikem na celostátní úrovni. „Vybudoval si regionální síť poboček a lidé v mnoha městech, velkých městech, pro něj aktivně pracují a vydávají investigativní zprávy. V některých městech jsou Navalného kanceláře jedinými nezávislými médii, které nejsou v područí lokální správy,“ popsala Němcovová.

Důkazem rostoucího vlivu Alexeje Navalného je i to, že se ruský stát snaží internetový obsah dostat pod kontrolu. „Nedávno přijali zákon o vytvoření takzvaného suverénního internetu. Nemyslím si, že mají šanci s tím uspět. Jeden příklad za všechny – snažili se zablokovat Telegram (internetová komunikační platforma, pozn. red.). A totálně selhali. Nešlo to, protože Rusko je součástí globálního světa, je součástí globálního trhu, nejsme malá africká země,“ uzavřela Němcovová.

Komplikovaný vztah k nacionalismu

Navalnému bývá často vyčítán jeho vztah k ruskému nacionalismu. Před pěti lety v rozhlasové stanici Echo Moskvy řekl, že ruská anexe Krymu sice je porušením mezinárodního práva, ale „realita je taková, že Krym je součástí Ruska“.

„Krym je náš,“ řekl Navalnyj s tím, že pokud by měl tu moc, poloostrov by Ukrajině nevrátil.

„Navalnyj byl těžce zmatený,“ napsal aktivista Aleksandr Kramovna nacionalisticky laděnému webu Russian European. „Nevěděl, jak se zachovat – podpořit anexi Krymu? Pak by ho lidé brali za podporovatele Putina. Nepodpořit anexi Krymu? Pak by ztratil svou image patriota,“ uvedl Kramov.

V letech předcházejících tomuto rozhovoru navíc Navalnyj vystupoval na ultranacionalistických shromážděních. Pravidelně se také účastnil takzvaného „ruského pochodu“, každoroční události, při které skinheadi a maskovaní lidé provolávají nejrůznější nacionalistická hesla.

Navalnyj tak podle kritiků není ani dostatečně liberálním politikem pro Západ, ani dostatečným nacionalistou pro ruský lid.

Co bude dál?

Opoziční média Navalného označují za hlavního vyzyvatele Kremlu, který má po celé federaci tisíce dobrovolníků ochotných šířit jeho slovo. Pokud v budoucnu Navalnyj či někdo z jeho spolupracovníků uspěje v jakýchkoliv volbách, spustí lavinu, zní ze strany politických analytiků.

Právě teď ale sedí ve vazbě, kde má zůstat zhruba do konce srpna a kde se zřejmě stal terčem útoku. Ten se v posledních dvou letech stal už druhým v pořadí. Jejich cílem podle Navalného kolegů není připravit politika o život, ale zlomit ho, ubrat mu na síle.

„Doufám, že po všem tom rozruchu, té pozornosti médií, mu nikdo nic znovu neprovede. Ale jsme v Rusku, takže reálně nevím, co s ním můžou udělat,“ řekla Seznamu Navalného osobní lékařka Anastasija Vasiljevová.

Reklama

Doporučované