Hlavní obsah

Miliardář hledá zbraň na chlamydie. Cíl: porazit astma i infarkt myokardu

Jak se hledá zbraň na bakterii, která napadne čtyři lidi z pěti.

 

Reklama

Maličká laboratoř v jižních Čechách zkoumá látku z rostlin, která by mohla nahradit antibiotika v boji se zákeřným mikrobem.

Článek

Miliardář David Beran je známý především svým bojem s ostravským byznysmenem Janem Světlíkem o vliv nad strojírenskými Vítkovicemi. Jeho jmění, díky němuž se řadí do desítky největších českých boháčů, roste především pomocí spotřebitelských půjček společnosti Profi Credit.

Méně se ví, že Beran dlouhá léta trpí astmatem. A podle jeho teorie má nemoc jasného viníka: plicní chlamydie.

Bakterie, které se šíří kapénkovým přenosem, chytne postupně bezmála každý. „Ve věku 40 let je promořenost populace okolo 80 procent,“ říká mikrobioložka Eva Žampachová, která v Českých Budějovicích vede výzkumný tým CPN Monera.

Ten právě za Beranovy peníze hledá cestu, jak plicní chlamydie v jejich množení v lidském těle zastavit. „Máme nadějnou látku rostlinného původu, na níž provádíme průzkum. Je to zatím v počátcích, ale pokud budou výsledky slibné, mohou se rozeběhnout pokusy o vytvoření nového léku,“ popisuje Žampachová.

Dosud se chlamydie, nejen plicní, ale i ty známější šířené pohlavním stykem, léčí antibiotiky. Jejich dlouhodobé užívání ale není vhodné.

Kromě plicních onemocnění mohou podle některých teorií stát tyto bakterie za dalšími civilizačními chorobami. Konkrétně za infarktem myokardu nebo mozkovou mrtvicí.

Jak daleko je laboratoř se svým výzkumem? A jak to vypadá, když se pracuje s mikroby, které jsou v mezinárodní klasifikaci jen o stupeň níž než biologické zbraně? Podívejte se v úvodní reportáži.

Připomeňte si také předešlé díly seriálu Seznam Zpráv o výzkumných centrech a laboratořích, které bádají s nejbohatšími Čechy v zádech.

Reklama

Doporučované