Hlavní obsah

Miliardář Komárek koupil dodavatele programů Komix

Ilustrační foto

Reklama

Aricoma Group z investiční skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka koupila softwarovou firmu Komix. Ta dodává software pro e-government, zdravotní pojišťovny a významné podniky, jako jsou Škoda Auto.

Článek

Aricoma Group z investiční skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka koupila 100 procent v české softwarové společnosti Komix. Transakce ještě podléhá schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. KKCG to uvedla v tiskové zprávě. Cenu nezveřejnila.

Celá transakce je financovaná z bankovního úvěru a z vlastních zdrojů kupující společnosti. Management Komixu včetně jejího ředitele Tomáše Rutrleho se bude i nadále podílet na vedení společnosti. Do doby, než transakci schválí ÚOHS, bude Komix jednat samostatně.

Komix již téměř třicet let vyvíjí zakázkový software pro e-government, zdravotní pojišťovny a významné podniky, jako jsou Škoda Auto, Nestlé nebo Porsche Česká republika. Tržby firmy za vývoj zákaznického softwaru letos přesáhnou půl miliardy korun, což ji řadí mezi desítku největších dodavatelů na českém trhu. Zaměstnává téměř 300 lidí, především vývojářů.

„Díky tomuto spojení budeme schopni stávajícím zákazníkům nabídnout mnohem širší portfolio služeb a současně spolu s ostatními firmami ve skupině oslovit nové zákazníky v ČR i v zahraničí,“ uvedl ředitel a dosavadní spolumajitel Komixu Tomáš Rutrle.

Aricoma na konci loňského roku koupila mezinárodní společnost Seavus a podle svých zástupců dále pokračuje v akvizičním tažení. Jeho cílem je vybudovat výrazného evropského hráče v ICT a softwarových řešeních.

„Podařilo se nám získat firmu, která výborně zapadá do současného portfolia společností, které máme v Aricomě. Jejich expertíza, produkty i zákaznická báze skvěle doplní to, co už dnes máme. A tento mix služeb budeme do budoucna schopni nabízet nejen na domácím, ale stále výrazněji i na zahraničních trzích,“ uvedl investiční ředitel KKCG Michal Tománek.

Švédský nákup

Loni v prosinci posílilo technologické rameno skupiny KKCG pátého nejbohatšího Čecha Karla Komárka ve Švédsku.

Skupina Aricoma koupila společnost Seavus, která byla založena před 21 lety a poskytuje IT služby firmám, jako je Sunrise, Tele2, A1, Erste Bank nebo Bosch. To vše v západní Evropě, ale také v USA nebo na Balkánu. Její obrat činí v přepočtu zhruba jednu miliardu korun a má 800 zaměstnanců. Nákupem ve Švédsku Aricoma narostla na osmimiliardové tržby a ziskovost EBITDA překonala 600 milionů korun.

Po dokončení transakce s Komixem bude Aricoma Group zahrnovat už osm společností s konsolidovaným obratem převyšujícím 8,5 miliardy korun, se ziskem EBITDA téměř 900 milionů korun a s více než 3000 zaměstnanci.

Reklama

Doporučované