Hlavní obsah

Miliardy v Oscarech: všechny sošky jako půl koberce, tučné jsou dárky

Na Oscarech se protáčely miliardy. Kolik stály sošky, šaty, koberec? A co je v dárkových koších?Video: Jan Marek, AP, Youtube.com

 

Reklama

V Los Angeles se v noci na dnešek protáčely miliardy. Úsměvné je, že samotných čtyřiadvacet zlatých sošek stálo tolik, co necelá polovina červeného koberce. Promenáda po něm pak nejslavnější ženy Hollywoodu vyšla na stovky milionů korun. Zvlášť ale upoutaly dárkové tašky pro všechny nominované herce, herečky a režiséry. Letos jich bylo přesně tolik, co vítězných kategorií. Oproti loňsku ale řádně ztěžkly – o půlku.

Článek

Letos bylo dárkových tašek pro nominované přesně tolik, kolik vítězných kategorií. Herečka Scarlett Johanssonová se totiž ucházela hned o dvě ceny – v hlavní i vedlejší roli. Oproti loňsku v nich ale notně přibylo reklamních předmětů, takže stejný počet zlatých sošek vyšel na zlomek jejich ceny.

K obsahu tašek – tedy nejdražším a nejlevnějším položkám – se ještě vrátíme. Pojďme se nejdřív podívat na částky kolem Oscarů obecně.

Miliardy za reklamu, návštěvu města a kampaň

Vůbec nejvíc vydělala na 92. ročníku udílení Cen Akademie stanice ABC a město Los Angeles. Příjmy z reklamy a cestovního ruchu se šplhají k miliardám korun. Stejně jako náklady na kampaň filmů ovlivňující akademiky, takže pokud jde o útratu, nejhlouběji si do kapsy sáhne samotný Hollywood.

Půlmilionový koberec. Stovky hodin práce

Samotný galavečer vyšel v součtu za pronájem kina Dolby Theatre, veškeré služby, catering a rekvizity na miliardu. Jenom červený koberec o patnácti stech metrech čtverečních stál přes 565 tisíc korun. Osmnáct lidí ho instalovalo 900 hodin.

Nákladná promenáda v šatech

Procházka po něm pak přední hollywoodské herečky vyšla na čtvrt miliardy. Tolik alespoň podle zprávy WalletHub utrácejí filmové hvězdy v průměru za šaty. Při první promenádě je to prý průměrně „pouze“ šest milionů. Vůbec nejvýš se dostala v roce 2014 Cate Blanchettová – její róba stála 414,5 milionu korun.

Pro zajímavost: vstupenky na afterparty Vanity Fair pro dva vyjdou na 24 milionů.

A zmíněné dárkové tašky?

Proti loňsku se nafoukly o 52 procent. Věcí v nich je tolik, že se týdny před galavečerem doručují po kouscích a některé hvězdy je odmítají ve prospěch charity. Letos to ale zatím nikdo neudělal.

Nejdražší položkou letos – a nejextravagantnější vůbec – je podle magazínu Forbes luxusní plavba k břehům Antarktidy, ale i do Středozemního moře za více než jeden a tři čtvrtě milionu. Včetně výletu malou ponorkou a soukromého komorníka. Nejlevnější věcí v dárkovém koši je dvojbalení tmavé čokolády v hodnotě 120 korun.

Součástí tašky jsou ale i další dovolenkové vouchery, poukazy na plastické operace a jiné „drobnosti“. Nechybí třeba ani sada pro odběr vzorků moči nebo pozlacená elektronická cigareta, kterou si daný výrobce v koši zaplatil podle svých slov kvůli Leonardu DiCapriovi, jenž „vapoval“ na loňských Oscarech.

Levnější reklama je ta v dárkových taškách

Dárkovou tašku kompletuje firma Distinctive Assets, která má na starost marketing a product placement u celebrit, jinak s Akademií ale provázaná není. Různé reklamní společnosti a jejich značky jí platí tzv. režijní poplatek v rozmezí od 91 tisíc i přes jeden milion za to, aby v ní mohly své předměty mít.

Důvod je jednoduchý. Šance na to, že hvězdy s jejich reklamními předměty někdo uvidí, je vysoká. A je to levnější, než platit bezmála 60 milionů korun za 30 vteřin reklamního času při vysílání.

Hvězdy se při využívání dárků fotí

Několikrát v minulosti se jim to už osvědčilo. Jak uvádí Forbes, například při cenách z roku 2017 získala Oscara za nejlepší výkon ve vedlejší roli herečka Viola Davisová, která se ukázala v havajském resortu Koloa Landing. O dva roky dříve to byl herec Mark Ruffalo, který jako nominovaný ve své tašce našel voucher na pobyt v italském Grand Hotelu Excelsior a fotky z něj sdílel na svém instagramovém účtu.

Posledním, řekněme zábavným ale přesto faktem, je, že podíl z dárkového koše za pět milionů patří i finančnímu úřadu. Herci, herečky a režiséři, kteří se rozhodnou jej přijmout a využít, musí zaplatit daň z příjmu vypočítanou z dolarové hodnoty daru.

Oscaři 2020.

Nejlepší film: Parazit

Herec v hlavní roli: Joaquin Phoenix (Joker)

Herec ve vedlejší roli: Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu)

Herečka v hlavní roli: Renée Zellwegerová (Judy)

Herečka ve vedlejší roli: Laura Dernová (Manželská historie)

Nejlepší animovaný film: Toy Story 4: Příběh hraček

Režie: Pong Čun-ho (Parazit)

Kamera: 1917

Původní scénář: Parazit

Adaptovaný scénář: Králíček Jojo

Kostýmy: Malé ženy

Dokument: Americká fabrika

Cizojazyčný film: Parazit

Krátký dokument: Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)

Krátký animovaný film: Hair Love

Krátký film: The Neighbors' Window

Střih: Le Mans ’66

Návrh kostýmů: Malé ženy

Výprava a dekorace: Tenkrát v Hollywoodu

Vizuální efekty: 1917

Masky: Bombshell

Střih zvuku: 1917

Zvuk: Le Mans ’66

Nejlepší hudba: (I’m Gonna) Love Me Again (Rocketman)

Reklama

Doporučované