Hlavní obsah

Miliardy z trestné činnosti. Policie už ví, jak se k nim dostat

Večerní zprávy, pátek 17. 2. 2017

 

Reklama

Policie a žalobci jsou stále úspěšnější v honu za majetkem, který vznikl jako výnos z trestné činnosti. V roce 2016 šlo o nemovitosti, peníze a další věci v celkové hodnotě 9,9 miliardy korun, což jsou - pro příklad – zhruba tři čtvrtiny rozpočtu Ministerstva kultury.

Článek

A letos už úřady podle poznatků redakce Seznam Zprávy zablokovaly například jmění afrického obchodníka se zbraněmi, u něhož je podezření, že je spojen s trestnou činností. Zaplombovaly tři byty v nově postaveném komplexu Dock v pražské Libni, které si loni na podzim koupil Hima Aboubakar za zhruba 50 milionů korun.

Zásah úřadů přišel měsíc poté, co realitní nákupy afrického obchodníka v Praze popsala redakce Seznam Zprávy s upozorněním, že jméno Himy Aboubakara je na listině těch, které vláda v Nigérii prověřuje kvůli nákupům zbraní proti islamistům z Boko Haram. Autor reportáže Karel Hrubeš o detailech příběhu hovoří ve Večerních zprávách.

Původní reportáž, jak jsme objevili afrického obchodníka se zbraněmi v Praze, si pak můžete pustit zde:

Nigerský obchodník se zbraněmi nakupoval luxusní nemovitosti v Praze.Video: Karel Hrubeš

Ptačí chřipka

Ptačí chřipka, kvůli které už muselo být v Česku usmrceno od začátku roku přes 58 tisíc ptáků, znovu zasáhla libereckou zoo. Zahrada potvrdila úhyn samice pelikána skvrnozobého. Jde o kriticky ohrožený druh, zbývající tři samice chovu jsou geneticky cenné, proto nebudou utraceny. Zoologická zahrada také nebude přijímat nová opatření. K těm musela přistoupit před týdnem, kdy tu na ptačí chřipku uhynula labuť.

Ptačí chřipka v liberecké zoo.

Reklama

Související témata:

Doporučované