Hlavní obsah

Milion chvilek představil nový plán, jak se chce zbavit Babiše

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Na konci února začne další vlna událostí spolku Milion chvilek nazvaná Štafeta pro demokracii. V 13 krajských městech se postupně každý týden uskuteční protestně-diskusní akce, poslední bude v Praze.

Článek

Spolek Milion chvilek pro demokracii, který usiluje o odchod Andreje Babiše z politiky, přichází s novou koncepcí, tu nazval Štafeta pro demokracii.

„Protože nás na podzim čekají krajské volby, tak jsme se rozhodli, že uděláme 13 protestně diskusních akcí ve všech krajských městech. Každý týden každé krajské město a na závěr Praha,“ uvedl předseda spolku Mikuláš Minář. Zopakoval také, že Milion chvilek se neplánuje stát politickou stranou.

Účelem podle něj bude vytáhnout na světlo i lokální problémy. „Budeme i nadále požadovat demisi Andreje Babiše. Chceme po celé republice rozšířit povědomí o jeho problémech. Krajská města budou teprve začátek, do června 2021 projedeme křížem krážem celou republiku,“ dodal Minář.

Význam akcí je podle něj jasný, společně docílit toho, že demokratické strany uspějí v parlamentních volbách. A jak toho hodlají docílit? „Rozšíříme důležité informace o problémech a průšvizích Andreje Babiše po celé republice. Zesílíme občanský tlak na jeho demisi a dáme prostor pro vlastní iniciativu a kreativitu lidem v regionech,“ vysvětluje Minář.

Dále bude také vyžadovat od demokratických opozičních stran jasnou vizi, aktivní snahu oslovit nové voliče a rozumnou formu vzájemné spolupráce. Podle Mináře je najít vhodnou možnost kooperace pro strany obtížné. „Tento rok ukáže díky krajským volbám v říjnu, jestli jsou schopny se na spolupráci v nějaké formě domluvit. Pokud nedokážou, bude to signál, že nelze očekávat výraznou spolupráci ani v parlamentních volbách. V tom případě bychom byli mnohem kritičtější,“ uvedl.

Spolek loni pořádal dvě největší veřejná shromáždění po listopadu 1989 na pražské Letné. V červnu dorazilo podle organizátorů na 250 000 lidí. Podle údajů mobilního operátora T-Mobile to bylo až 283 000 demonstrantů, policie operovala s číslem kolem 200 000 účastníků. Podobný počet lidí přišel také 16. listopadu – policie uváděla 250 000 demonstrantů, T-Mobile 257 000. Spolek také uspořádal další menší demonstrace v Praze i regionech.

Server Neovlivní.cz v pondělí uvedl, že audit Evropské komise k zemědělským dotacím konstatuje, že Babiš je ve střetu zájmů a dál ovládá holding Agrofert. Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond uvedly, že zatím finální zprávu Evropské komise k auditu nemají. Mají pouze materiály pro dvoustranné jednání, které je plánováno na konec ledna.

Střet zájmů u premiéra konstatoval i předchozí audit EK, který se týkal dotací ze strukturálních fondů EU. Babiš má podle závěrů auditorů přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých vložil svou firmu Agrofert. Předseda vlády odmítá obvinění, že je ve střetu zájmů a že Česku hrozí vracení evropských peněz.

Reklama

Doporučované