Hlavní obsah

Milion Chvilek už nepatří Mikuláši Minářovi. Nejsme firma, říká organizátor demonstrací

Foto: Tomáš Pacovský, Seznam Zprávy

Loňskou demonstraci Milionu Chvilek na pražské Letné podpořilo více než 250 000 lidí.

Reklama

Hlavní organizátor protestů proti premiérovi kritizuje Andreje Babiše mimo jiné za to, že vlastní ochranné známky na značku ANO. Donedávna přitom sám vlastnil ochrannou známku na název spolku, kterému předsedá.

Článek

Mikuláš Minář, předseda spolku Milion Chvilek, donedávna vlastnil stejnojmennou ochrannou známku. V únoru 2020 vlastnictví převedl na spolek Milion Chvilek z. s.

Z databáze Úřadu průmyslového vlastnictví lze vyčíst, že si Minář ochranou známku Milion Chvilek zaregistroval v roce 2018. Po necelých dvou letech požádal o převod vlastníka, od 17. 2. 2020 patří ochranná známka spolku Milion Chvilek z. s.

Proč se organizátor protestních akcí rozhodl ochranné známky zbavit?

„Známku jsme si dali zaregistrovat někdy v březnu 2018 poté, co několik lidí začalo název zneužívat,“ uvedl pro Seznam Zprávy Minář. „Někdo dokonce provozoval alternativní web www.milion-chvilek.cz. Registrovali jsme to na mé jméno z mé datové schránky a více to neřešili. Teď, když jsme kritizovali Andreje Babiše za vlastnictví ochranné známky ANO, jsme se rozhodli převést naši známku na spolek, aby bylo zřejmé, že nejsme firma.“

Na to, že si ochrannou známku Milion Chvilek pořídil Mikuláš Minář, upozornil v lednu 2020 server Expres.cz, který patří do mediálního domu MAFRA holdingu Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše.

Článek s titulkem „Transparentní, ale jen naoko. Milion chvilek si rozdává odměny, o kterých se nesmí vůbec mluvit“ reagoval na předchozí vystoupení Mináře v pořadu České televize. Předseda Milionu Chvilek v televizi mimo jiné vysvětloval, proč nepovažuje ANO za standardní demokratickou stranu.

„Funguje vlastně tak trochu jako firma. Pan Babiš funguje jako její majitel,“ řekl Minář v televizním rozhovoru. „Zaprvé pan Babiš vlastní ochranné známky na celé hnutí ANO a hnutí ANO dluží obrovské peníze panu Babišovi. Stanovy jsou takové, že on je v podstatě bez vlastního rozhodnutí neodvolatelný. Může rozhodnout o tom, kdo je na každé kandidátce. Ta strana funguje jako strana jednoho muže,“ dodal.

Babiš si skutečně mezi lety 2011 a 2016 zaregistroval ochranné známky ANO – Akce nespokojených občanů, ANO! 2011, ANO! MÁ TO SMYSL, ANO! 2011 MÁ TO SMYSL, ANO JSME TADY POLITICKÉ HNUTÍ, ANO BUDE LÍP POLITICKÉ HNUTÍ, Mladé ANO a mladé ano.

Licenci na použití některých z těchto ochranných známek poté na základě smlouvy získalo politické hnutí ANO 2011.

Od výzvy ke spolku

Autoři výzvy Chvilka pro Andreje z konce roku 2017 si v lednu 2018 založili spolek Milion Chvilek. Zároveň přišli s novou výzvou Chvilka pro rezignaci, kterou odstartovali dlouhodobou kampaň nazvanou Milion chvilek pro demokracii.

Na výdaje spojené s pořádáním demonstrací proti premiéru Babišovi se skládá veřejnost, spolek vybírá tyto peníze prostřednictvím transparentního účtu. Zároveň má spolek druhý, běžný účet, na který také vybírá peníze a ze kterého platí několik stálých zaměstnanců.

„Spolek má aktuálně 14 členů. Někteří jsou zároveň zaměstnanci spolku, někteří ne,“ uvedla pro Seznam Zprávy Sára Klačko z týmu Milionu Chvilek. Přesnější informace má spolek zveřejnit v chystané výroční zprávě za rok 2019.

„Lidé zveřejnění na webu nebo jinde v médiích jsou často vystaveni nenávistným útokům a dezinformační kampani. Budeme zveřejňovat jen jména těch, kteří se zveřejněním souhlasí. Jména zaměstnanců budeme zveřejňovat nejdříve po uplynutí zkušební doby,“ dodala Klačko.

V minulém roce organizoval Milion Chvilek 13 demonstrací, některé z nich ve velkém počtu obcí po celé České republice.

Reklama

Doporučované