Hlavní obsah

Mimozemský život na dosah ruky? Měsíc Saturnu má ideální podmínky pro život

Na Enceladu může existovat život.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Voda, energie pro metabolismus a správné chemické prostředí - základní podmínky pro existenci života. Vědci je našli na ledovém Enceladu.

Článek

Saturnův měsíc Enceladus splňuje všechny podmínky pro existenci života. V aktuálním vydání odborného magazínu Science to tvrdí vědci, kteří se podílejí na výzkumné misi Cassini amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Pro život jsou podle našich měřítek nezbytné tři složky, a to tekoucí voda, zdroj energie pro metabolismus a správné chemické prostředí, především pak uhlík, vodík, dusík, kyslík, fosfor a síra. A právě mise Cassini prokázala, že Enceladus takřka všechno má. Na šestém největším Saturnově měsíci sice dosud vědci neobjevili fosfor a síru, předpokládají ale, že zde jsou.

„Potvrzení toho, že v oceánu malého saturnského měsíce existuje zdroj chemické energie, je důležitým milníkem našeho hledání obydlených světů," prohlásila Linda Spilkerová z Laboratoře proudového pohonu NASA.

K největším úspěchům sondy Cassini, která se na průzkum Saturnu a jeho měsíčního systému vydala v roce 1997, patří průlet oblakem par a zmrzlých částic vody nad povrchem Enceladu před dvěma roky. Díky tomu se podařilo zjistit, že pocházejí z oceánu, který se nachází pod ledovým příkrovem tělesa.

Sonda Cassini je nyní v závěrečné fázi své mise, do níž se zapojila také Evropská kosmická agentura (ESA). Aparát svou vesmírnou pouť ukončí letos 15. září vstupem do atmosféry Saturnu, kde zanikne.

Reklama

Doporučované