Hlavní obsah

Mimozemský život se může skrývat pouhý centimetr pod povrchem Jupiterova měsíce

Foto: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

Měsíc Europa.

Reklama

Mimozemský život se může skrývat pouhý centimetr pod povrchem jednoho z měsíců Jupiteru. Uvádí to nová studie publikovaná v časopise Nature Astronomy.

Článek

Jeden z měsíců planety Jupiter, Europa, je nadějí vědců na nalezení mimozemského života už delší dobu. Stojí za tím mimo jiné hypotéza, podle které pod ledovým obalem měsíce leží oceán tvořen vodou v kapalném stadiu skýtající podmínky vhodné k životu.

Právě ledová krusta ale zároveň podle vědců představovala velmi nehostinné podmínky pro jakýkoliv výzkum.

Situace je ale možná zcela jiná. Podle nové studie publikované v odborném časopise Nature Astronomy by výzkumná sonda nemusela vrtat hluboko pod povrch měsíce, jak se dosud předpokládalo.

Podle studie mohou aminokyseliny, které jsou jedním ze signálů pro život, přežívat v hloubce od tří do jednoho centimetru pod povrchem. A to až 10 milionů let. Nezničila by je ani silná radiace na povrchu měsíce.

Deník The Independent uvádí, že NASA a další vesmírné programy momentálně nedisponují potřebnou technikou, která by hluboké vrty pod povrch Europy zvládla. Na základě nových poznatků je ale cesta k Jupiteru podle odborníka NASA na ledové světy Toma Nordheima spíše otázkou správného přistání.

NASA se podle něj musí zaměřit na to, aby jakýkoliv návštěvník měsíce přistál opticky na jeho vrcholu. Právě tam by měl stačit pouze centimetrový vrt.

NASA plánuje k Jupiteru do roku 2022 vyslat mise. První by měla zmapovat terén Europy a zajistit podklady pro výběr vhodné oblasti pro přistání. Druhá mise by na měsíci měla dosednout. Americká vládní agentura nedávno předpověděla nalezení mimozemského života v příštích dvaceti letech. Europa je podle vědců pro tuto činnost zřejmě nejslibnějším tělesem.

Reklama

Související témata:

Doporučované