Hlavní obsah

Minář končí v Milionu chvilek. Chystá vlastní politickou stranu

Foto: Profimedia.cz

Mikuláš Minář rezignoval na post předsedy spolku Milion chvilek, míří do politiky (ilustrační snímek).

Reklama

Spolek Milion chvilek, který uspořádal několik velkých protivládních demonstrací, bude mít nové vedení. Dosavadní předseda Mikuláš Minář chce vstoupit do politiky. Nevidí jinou naději, že se „něco změní“.

Článek

Mikuláš Minář, nejvýraznější tvář a hlas iniciativy Milion chvilek pro demokracii a muž známý svými charakteristickými oranžovými svršky, chce s novým hnutím vstoupit do politiky.

Informaci přinesly servery Deník N a Ihned.cz. Minář během víkendu rezignoval na post předsedy Milionu chvilek.

„Je potřeba pokusit se vytvořit nové hnutí, které bude mít potenciál oslovit i tu část voličů, kterou nedokáže oslovit opozice, tedy současné voliče vládních stran, oslovit lidi, kteří jsou v deziluzi a nevolí, nebo ty, kteří volí vládní strany jako volbu z nouze,“ vysvětluje Minář pro Deník N.

Kromě kritiky, že dochází k rozkladu státní správy, oligarchizaci státu, porušování pravidel a zneužívání moci, se nově Minář vymezuje i proti způsobu, jakým vláda zvládá druhou vlnu koronaviru. Mluví o „naprostém nezvládnutí“, které bude mít ohromné ekonomické a zdravotní důsledky.

„Do deseti dnů, po krajských volbách, se rozhodnu definitivně,“ řekl k možnému založení nového hnutí a ke svému vstupu do politiky.

Zatím se podle svých slov stýká s potenciálními kandidáty či experty, kteří by s ním chtěli spolupracovat. „Je to opravdu široká paleta lidí. Mladší, starší, z regionů, z Prahy, mají za sebou velmi úspěšné kariéry z byznysu, akademické sféry, někteří mají zkušenosti i z politiky,“ vypočítává Minář.

Serveru Ihned.cz potvrdil, že se radí například i s poslancem, starostou Prahy 7 a lídrem uskupení Praha Sobě Janem Čižinským.

Milion chvilek zůstane občanskou iniciativou

Minář serverům řekl, že funkci předsedy spolku dal k dispozici v pátek. Spolek to v sobotu přijal a za nového předsedu si zvolil Benjamina Rolla, který podobně jako Minář v čele Milionu chvilek působí už od jeho vzniku a je vysokoškolským studentem teologie.

„Trvá slib, že Milion chvilek se nestane volebním hnutím a zůstane občanskou iniciativou,“ doplnil Minář. Iniciativa v pondělí v Praze pořádá pochod Kroky k volbám, kterým chce dát vědět o blížících se volbách, podpořit volební účast a zájem lidí o veřejné dění. Trasu pochodu tvoří Kampa, Malostranská, Staroměstská, Pařížská a Staroměstské náměstí.

Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo hnutí ANO vedené nynějším premiérem Andrejem Babišem. Spolek pořádá demonstrace, při nichž kritizuje Babiše mimo jiné za střet zájmů a nedodržování volebních slibů. Loni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace Milionu chvilek zúčastnilo podle organizátorů až 250 000 lidí.

Reklama

Doporučované