Hlavní obsah

Minář přiznal, že ne všechny peníze šly přes veřejný účet. Vše prý zveřejní

Foto: facebook Mikuláše Mináře

Mikuláš Minář.

Reklama

Bývalí kolegové Mikuláše Mináře ho vyzývají k tomu, aby zveřejnil vyúčtování končícího projektu Lidé PRO. Minář mimo jiné přiznal, že část peněz, které spolek utratil, šla mimo transparentní účet. Vše chce publikovat.

Článek

Bývalý ředitel Transparency International a jedna z tváří končícího hnutí Lidé PRO David Ondračka vyzval zakladatele hnutí Mikuláše Mináře, aby v maximálním rozsahu zveřejnil vyúčtování neúspěšného projektu, který aktivista Minář ukončil 24. března.

Minářovo hnutí za uplynulého půl roku utratilo podle transparentního účtu spolku PRO ČR necelých 6 milionů korun. Podle dřívějšího Minářova vyjádření peníze utratili za přípravu kampaně na sběr podpisů, letáky, výrobu videospotu a také mzdy lidí, kteří na projektu pracovali.

Ondračka Mináře vyzval ke zveřejnění vyúčtování proto, aby výdaje byly jasné a nebudily pochybnosti a spekulace. Když se novináři minulý týden začali o hospodaření spolku zajímat, reagoval Minář tak, že vyjádřil lítost nad tím, že seriózní média naskakují na vlnu toho, že by se mohl na projektu „napakovat“. Nicméně po Ondračkově výzvě přislíbil, že do 30. dubna hospodaření zveřejní. Minář je jako předseda spolku PRO ČR jediným, kdo s prostředky spolku může nakládat.

Spolek PRO ČR podle transparentního účtu utratil 5,8 milionu korun. Nicméně ne všechny peníze, které spolek získal, přes transparentní účet šly. Neobjevil se na něm třeba dar ve výši 1,2 milionu korun od brněnského podnikatele Václava Muchny.

„Bylo to úplně na začátku, na rozjezd. Myslím, že transparentní účet tehdy ještě neměli, ale přiznám se, že si to nepamatuji,“ napsal Seznam Zprávám Muchna na dotaz, zda spolku opravdu přispěl. Na dar podle něj byla podepsána smlouva a obě strany o něm hovořily veřejně.

Seznam Zprávy s prosbou o vysvětlení toho, proč se více jak milion korun od brněnského podnikatele na transparentním účtu neobjevilo, kontaktovaly i Mináře. Ten redakci jen napsal, že odpověď zanechal na svém facebookovém profilu.

„Pan Muchna si přál být jako dárce zveřejněn až po oficiálním startu kampaně. Jiné takové dárce jsme neměli. Celkový rozpočet kampaně tedy není 5,8 milionu, ale 7 milionů korun,“ uvedl.

Kromě Ondračky, který Mináře vyzval ke zveřejnění hospodaření, se na jeho adresu ozvala i další tvář hnutí – podnikatel Martin Hausenblas, který byl jedním z hlavních sponzorů. Na transparentní účet poslal celkem 400 tisíc korun.

Na svém Twitteru tento týden uvedl, že spolupráce s Mikulášem Minářem je pro něj zklamáním. „Nenaplnil svůj slib práce na sto procent do konce března na sebrání 100 tisíc podpisů. Také mě zklamal tím, že celý projekt zničil. Jeho osobní nechuť pokračovat převážila nad chutí ostatních pokračovat,“ uvedl.

Když ho Seznam Zprávy požádaly o rozvedení některých informací, v SMS zprávě odpověděl, že to už nehodlá dál pitvat. „Můj tweet byla emoce, která přišla po ukončení několikaměsíční tvrdé práce,“ napsal.

Rozebírat to nechtěl ani Minář. „To víte, když se láme chleba, tak trochu tečou nervy. Dal jsem do projektu vše, co bylo v mých silách. Zklamaní z neúspěchu jsme všichni, ale myslím, že za covidové situace o moc víc dělat nešlo. Více to nebudu komentovat,“ napsal.

Mikuláš Minář je spoluzakladatelem Milionu chvilek pro demokracii. Loni na podzim jej opustil a koncem roku oznámil, že chce vstoupit do politiky. Do letošních sněmovních voleb chtěl kandidovat s hnutím Lidé PRO, avšak pouze pod podmínkou, že se podaří sehnat 500 tisíc podpisů. K tomu nedošlo, nepodařilo se sebrat ani 40 tisíc podpisů, a Minář proto 24. března projekt ukončil a oznámil, že se bude soustředit spíše na podporu demokratických stran.

Reklama

Související témata:

Doporučované