Hlavní obsah

Ministerstvo školství dá na letní doučovací kempy 100 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministerstvo školství rozdělí 100 milionů korun na letní kempy, které mají snížit dopady pandemie covidu-19 na školní děti.

Článek

Informaci o vypsaném dotačním programu zveřejnilo na svém webu. Ministerstvo plánuje od září poskytnout školám také 250 milionů korun na doučování dětí, které se nezapojovaly do výuky na dálku. Na sněmovním školském výboru to dnes řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Letní kempy, které ministerstvo podpoří, mají být zaměřeny na snížení nerovností v přístupu ke vzdělávání a na podporu duševního zdraví u dětí s povinnou školní docházkou v současném školním roce. Na nynější školní rok má velký vliv pandemie covidu-19 a s ním spojená protiepidemická opatření, kvůli kterým děti nechodí do školy a mají výuku na dálku.

Kempy se mohou konat v červenci a srpnu. Mají být alespoň pro 15 závazně přihlášených dětí a mají trvat minimálně 40 hodin rozložených do pěti kalendářních dnů. O dotaci mohou žádat spolky, neziskové organizace, ale i školy a firmy, které vykonávají činnost střediska volného času. Žadatelé musí fungovat minimálně pět let. Uzávěrka pro podávání žádostí o dotaci je 30. dubna.

„Počítáme i s tím, že na období 1.9. až 31.12. rozepíšeme školám dalších 250 milionů na cílené doučování. To je i v reakci na těch několik tisíc nezapojených školáků,“ řekl dnes Plaga na výboru.

Podle zjištění České školní inspekce se za celý rok epidemie nepodařilo do distančního vzdělávání vůbec zapojit kolem 10.000 žáků. Přibližně 50.000 se jich ještě na začátku tohoto roku z důvodu nedostatečného technického vybavení učilo na dálku bez zapojení do on-line výuky.

Nerovnosti vzniklé ve vzdělávání kvůli výuce na dálku se podle dřívějšího vyjádření Plagy budou vyrovnávat doučováním další dva až tři roky. Nedostatečný rozvoj některých dětí v důsledku výuky na dálku se podle něj nedá řešit plošným opakováním ročníku.

Reklama

Doporučované