Hlavní obsah

Ministerstvo utlumuje samotestování. První krok přijde dnes

Foto: cortex-film, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Posledním červnem skončí platnost výjimek pro distributory samotestů. Dále je budou smět doprodávat jen obchodníci. Povolení bude nadále rozdávat pouze SÚKL. Zatím ho ale nezískal nikdo. Samotestování tak patrně v zásadě skončí.

Článek

Ačkoliv to vláda ani Ministerstvo zdravotnictví neřekly nahlas, samotestování přestává být důležitou součástí protikoronavirové strategie. Tento předpoklad vychází ze série kroků, které zanedlouho nastanou.

Zaprvé – 30. června končí povinné testování ve firmách. Nadále si už rozhodne jen každá jednotlivá společnost, jestli bude v testování pokračovat. Zadruhé – a logicky – alespoň na dva měsíce končí i testování ve školách. Zatřetí ale také vyprší platnost výjimek pro prodej samotestů.

A to je velmi důležité. Dosud totiž bylo možné samotesty v Česku distribuovat právě jen na základě této výjimky. Ministerstvo nejprve v první vlně povolovalo prodej samotestů do 30. dubna. Distributoři pak mohli žádat o prodloužení výjimky do 30. června. Po tomto datu už ale nic takového není možné.

„Ministerstvo zdravotnictví vyhodnotilo, že s ohledem na předpokládanou potřebu a aktuální epidemiologickou situaci je na trhu v České republice dostatečné množství antigenních testů pro použití laickou osobou, a proto již není udělování dalších výjimek v zájmu ochrany zdraví,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Jinak řečeno, samotesty už nemohou prvotní distributoři ani výrobci dodávat na trh. Umožněn bude pouze doprodej těch zakoupených do 30. června, například v obchodech, e-shopech nebo v lékárnách. Stejně tak mohou samotesty použít i firmy nebo jednotlivci, kteří je od distributorů zakoupili před začátkem prázdnin. I nadále je ale možné antigenní testy pro laické použití nakoupit právě v prodejnách, tedy od přeprodejců. Obchodníci předpokládají, že jim skladové zásoby vydrží do konce prázdnin.

„V Penny nabízíme dva druhy testů: takzvaný lízátkový test a takzvaný plivací test ze slin. Obou druhů testů jsme si zajistili dostatečnou zásobu v řádu desítek tisíc kusů. Počítáme proto, že testy ponecháme v nabídce i po 30. červnu a že nám současná zásoba vystačí minimálně po dobu letních prázdnin,“ říká mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík.

Potvrzuje to i lékárenská síť Pilulka. „Testy budeme nadále nabízet. V tuto chvíli nedokážeme s přesností odhadnout, jak velká bude poptávka zákazníků, nicméně předpokládáme, že nám zásoby vydrží minimálně do konce srpna,“ uvádí mluvčí společnosti Kateřina Schotliová.

Samotesty pro tábory se změnou

To je důležitá zpráva například pro pořadatele letních táborů. Pokud totiž děti nepřijedou s negativním testem, musí je před začátkem otestovat sami. I v případě, že ale dorazí s negativním antigenním testem, je nutné ho po sedmi dnech zopakovat, pokud bude tábor trvat déle než týden. Jen v případě negativního PCR testu na začátku tábora už žádný další test v průběhu jeho konání potřeba nebude.

Na druhou stranu se pořadatelé letních táborů budou snažit využít hlavně síly mobilních laboratoří, které případně přijedou děti přetestovat. To jde sice proti původnímu manuálu vyjednanému mezi táborníky, hygieniky a Ministerstvem zdravotnictví, aby děti zůstaly ideálně zcela izolovány od vnějšího světa. Na druhou stranu ale manuál nepočítal s opakovaným testováním po sedmi dnech, s čímž přišlo ministerstvo až po jednání a bez jakékoliv předchozí diskuze.

„Většina pořadatelů si na testování najme odběrovou firmu. Je to tak nejjednodušší a také to tak bude pro ně zdarma,“ vysvětluje předseda představenstva Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka.

Cenové hledisko je samozřejmě důležité i pro firmy. Ani ony už po 1. červenci nemohou čerpat příspěvek 60 korun za samotest od pojišťoven, zato v laboratořích má v současné chvíli každý občan nárok na čtyři antigenní a dva PCR testy měsíčně zdarma. Ostatně samotest absolvovaný na místě s negativním výsledkem stále zůstává jednou z podmínek, za kterých je možné navštívit například restauraci, divadlo nebo hotel.

Co teď? Uvidíme

Ministerstvo zdravotnictví tedy končí se systémem výjimek pro dodavatele antigenních testů. Na trhu by podle úřadu měl být dostatečný počet samotestů. Jinak se chce ministerstvo spolehnout na tradiční cestu prostřednictvím schvalovacího procesu Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Tady ale nastává problém – žádný dodavatel ani výrobce si zatím samotest zaregistrovat nenechal.

„Antigenní test řádně certifikovaný pro sebetestování – tedy nikoliv antigenní test pro profesionální použití s udělenou výjimkou Ministerstva zdravotnictví – dosud v Registru zdravotnických prostředků neevidujeme. Podle našich informací je však několik antigenních testů různých výrobců nyní v procesu posuzování shody před vydáním certifikátu IVD pro sebetestování,“ uvedla mluvčí SÚKLu Klára Brunclíková.

A to potvrzují i informace Seznam Zpráv. Samotest chystá v červenci uvést na český trh například společnost Siemens Healthcare.

„Testy Clinitest Rapid covid-19 Antigen Self-Test dodávané společností Siemens Healthcare Diagnostics již značku pro samotestování mají. Uvedení v České republice předpokládáme v červenci. Od původních testů pro profesionální použití se budou lišit jednodušší procedurou,“ říká mluvčí firmy Johana Hrabalová. Siemens Healthcare pracuje i na vývoji nové verze českého e-shopu, kde si zákazníci budou moci testy objednat.

Jediným paradoxem je pak systém výběru samotestů pro školy. Existovat totiž budou paralelně dvoje rozdílná pravidla. Na jednu stranu tedy doprodej a povolení pro samotesty od SÚKLu, jak jsme popsali výše. Pak je tu ale také seznam Ministerstva zdravotnictví sestavený podle německého vzoru. Na jeho základě vybere Správa státních hmotných rezerv dodavatele 4,2 milionů testů pro tři zářijová kola samotestování na školách. Číslo může být ještě vyšší, testů se nakonec může kupovat až 5,8 milionu.

Reklama

Doporučované