Hlavní obsah

Vynikali v boji s covidem. Teď mutace delta odhalila jejich slabinu

Foto: Profimedia.cz

Téměř liduprázdné ulice v Sydney, kde nově platí přísní 14denní lockdown.

Reklama

Díky rychlému uzavření hranic, důslednému trasování kontaktů a krátkým přísným uzávěrám byla Austrálie v boji s covidem úspěšnější než řada jiných vyspělých států. Nová ohniska nákazy ale upozornila na pomalý postup vakcinace.

Článek

Řada australských států a měst zpřísnila opatření proti šíření koronaviru poté, co se v zemi objevilo několik ohnisek nákazy. Východoaustralské Sydney vyhlásilo minulý pátek dvoutýdenní přísnou uzávěru, ve městě Darwin na severu země byl dnes lockdown prodloužen do pátku. Státy Queensland a Jižní Austrálie znovu zavedly povinnost nosit na veřejnosti roušky a omezily shromažďování. Stejná povinnost platí i v metropoli Canbeře, přestože ta zatím nehlásí žádný případ infekce, informovala dnes agentura AP.

Australský premiér Scott Morrison dnes kvůli nárůstu případů nemoci covid-19 v Austrálii svolal schůzku vůdců jednotlivých států a teritorií. Ti kromě jiného rozhodli o zavedení povinného očkování pro pracovníky pečující o seniory a pro zaměstnance karanténních hotelů. Někteří experti podle agentury AP uvedli, že Austrálie čelí zatím nejnebezpečnější situaci od začátku pandemie.

Případy infekce vysoce nakažlivou mutací koronaviru, která byla poprvé odhalena v Indii a je známá jako delta, již zaregistrovalo pět z osmi australských států a teritorií. Právě karanténní hotely, kde pobývají lidé po návratu ze zahraničí, jsou uváděny jako nejčastější zdroj nákazy. „Mutace delta představuje úplně jinou výzvu než ty, kterým jsme čelili v minulosti,“ prohlásil dnes Morrison.

V boji s koronavirem byla Austrálie doposud úspěšnější než mnoho jiných států s vyspělými ekonomikami. Podařilo se jí to díky rychlému uzavření hranic, důslednému trasování kontaktů a krátkým přísným uzávěrám. Od začátku pandemie země s více než 25 miliony obyvatel zaznamenala jen něco přes 30.400 případů koronavirové nákazy a 910 lidí tam v důsledku nemoci covid-19 zemřelo.

Nová ohniska nákazy z posledních dnů ale přitáhla pozornost k pomalému postupu vakcinace v zemi, kde je plně očkováno zatím jen pět procent lidí. Většina nových případů nákazy je podle agentury AP spojována s řidičem, který měl 16. června pozitivní test na mutaci delta. Nakazil se zřejmě od zahraniční posádky letadla, kterou vezl ze sydneyského letiště, a později zřejmě infikoval další pasažéry. Muž nebyl očkován a údajně nenosil roušku.

Počet případů v Sydney od té doby vzrostl na 128. Dnes bylo zaznamenáno 18 nových případů, v neděli 30 a v sobotu 29. Místní úřady varovaly, že dvoutýdenní uzávěra vyhlášená v pátek ještě dalších pět dní situaci nezlepší. Jeden případ spojený s ohniskem v Sydney oznámil stát Západní Austrálie.

Sedm případů mutace delta eviduje i odlehlé Severní území s metropolí Darwinem. Tam se nákaza rozšířila ve zlatém dole. Jeden z nakažených pak odcestoval do státu Queensland, kde se infikovali další dva lidé. Úřady se nyní snaží po celé zemi dohledat 900 zaměstnanců dolu, kteří mohli být nakaženi.

Reklama

Doporučované