Hlavní obsah

Ministr Arenberger po reportážích náhle „zbohatl“. Přiznal domy i miliony

Obrat v přiznáních ministra Petra Arenbergera vyvolává otázku, jaké příjmy vykazoval daňovému úřadu.Video: Televize Seznam

 

Reklama

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger oznámil mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Potvrdily se tak informace Televize Seznam a Seznam Zpráv.

Článek

Majetkové přiznání profesora Petra Arenbergera za rok 2019 má tři strany. Jako ředitel vinohradské nemocnice tehdy nahlásil vlastnictví pěti nemovitostí a neuvedl žádný vedlejší příjem.

Nové oznámení o majetku a příjmech, které Arenberger podal po nástupu do funkce ministra zdravotnictví a které udává stav ke konci loňského roku, už čítá 16 stran, vyjmenovává 67 nemovitostí a přiznává také vedlejší příjem téměř 30 milionů korun.

Aktuální ministrovo přiznání se objevilo v registru až během uplynulého víkendu, tedy krátce poté, co Televize Seznam a Seznam Zprávy Arenbergera konfrontovaly s informacemi, že měl jako soukromý dermatolog desetimilionové příjmy od farmaceutických firem za klinické studie a že podle katastru nemovitostí vlastní přes deset domů a množství pozemků - tedy mnohem více, než oficiálně přiznal.

V aktuálním přehledu, který musejí ministři a další veřejní funkcionáři předkládat podle zákona o střetu zájmů, tak Arenberger potvrdil zjištění redakce.

Ještě minulý týden přitom tvrdil, že vedlejší příjem dosud neuváděl kvůli vysokým nákladům, které měly srazit jeho zisk.

„Náklady jsou právě obrovské v tom, že musíte vydat administrativně použitelný materiál třeba pro registraci. Potřebujete mít administrativní pracovníky, my jim říkáme studijní koordinátorky, které vlastně vedou celou tu administrativu. A to je na tom drahé,“ uvedl Arenberger ve čtvrtek v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Ministr také řekl, že v roce 2019 na pronájmech nevydělal přes 100 tisíc korun za rok. Do této částky se příjem podle zákona nemusí nahlásit.

„Mně to dělalo právní oddělení naší nemocnice a mám dojem, že oni to ještě dělají službou, tak to samozřejmě můžu nechat zkontrolovat. Ale asi není důvod neuvést něco, co není v katastru nemovitostí,“ uvedl Arenberger. „Výsledný zisk je menší než 100 tisíc korun,“ dodal.

V posledním přiznání už ministr uvádí necelých 28 milionů korun jako příjem ze své živnosti a z pronájmů 1,5 milionu. Dalších 400 tisíc si vydělal jako člen Rady Českého rozhlasu.

Kromě desítek nemovitostí a příjmů v novém oznámení přibyl také záznam o takzvané volné živnosti, kterou Arenberger vykonává vedle kosmetických služeb. Nově také přiznal práci pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu a pedagogickou činnost v pražském sanatoriu Pro Sanum.

Redakce požádala ministra zdravotnictví o vysvětlení, proč přiznal mnohem více majetku za loňský rok, když ještě nedávno hájil dřívější výčet.

Arenberger však žádosti o rozhovor k novému přiznání nevyhověl.

Zákon o střetu zájmů nařizuje veřejným funkcionářům, aby před nástupem do funkce „přesně, úplně a pravdivě“ oznámili výčet majetku a příjmů. Lidé, na které se zákon vztahuje, musejí přiznávat také majetky a příjmy, které nabyli během výkonu funkce.

Nahlašovat se musejí nemovitosti, cenné papíry, podíly ve firmách nebo jiný majetek v ceně nad půl milionu korun. Příjmy včetně darů se oznamují od hranice 100 tisíc korun za uplynulý kalendářní rok. Oznámení funkcionářů se vkládají do registru, který je na požádání veřejně dostupný.

Výrazně upravené majetkové přiznání je však pouze jedním rozměrem problému ministra Arenbergera. Další otázkou je, jaké příjmy vykázal v daňových přiznáních. Na ně přitom ministr odkazoval v rozhovoru pro TV Seznam, když obhajoval svůj původní, skromný majetkový přehled. Poskytnout bližší informace o svých daních však Arenberger odmítl.

Ke zveřejnění daňového přiznání už ministra vyzvali opoziční Piráti.

Poznámka: Zpřesnili jsme počet položek u přiznaných nemovitostí na 67 (původně bylo uvedeno 65).

Reklama

Doporučované