Hlavní obsah

Ministr hledá nového šéfa léčebny. Zaměstnanci se bouří

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministerstvo zdravotnictví, vedené Adamem Vojtěchem, vypsalo výběrové řízení na ředitele Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě.

Reklama

Kroky kolem konce ředitele Jaromíra Maška spojují nespokojení zaměstnanci se jménem lékařky Dity Protopopové, která se stala tajemnicí vládní rady pro duševní zdraví a poradkyní ministra pro reformu.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na ředitele Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě. Zájemci se mají hlásit do 18. března, uvedl resort v oznámení na webu. Bývalého šéfa Jaromíra Maška ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odvolal v pátek, nebyl spokojen s jeho kroky k naplňování reformy psychiatrické péče. Za odvolaného ředitele se postavili zaměstnanci, někteří chtějí podat výpovědi.

Nespokojení zaměstnanci ministra vyzvali, aby se s nimi do konce února sešel. Vojtěch se schůzkou souhlasí a chce se znovu sejít i s odvolaným Maškem. „Odvoláním a jeho zdůvodněním jsme jako zaměstnanci PN Havlíčkův Brod šokováni a znechuceni,“ je uvedeno v dopise zaměstnanců, který zveřejnila nemocnice na webu. V tiskové zprávě ministerstva k Maškovu odchodu jsou podle nich „manipulativní a zkreslující informace“. Podle nich ministr vycházel „ze zavádějících, nebo dokonce nepravdivých informací svých spolupracovníků nebo poradců“.

Jak Seznam Zprávy již popsaly, kroky kolem konce ředitele Maška spojují se jménem lékařky Dity Protopopové, která se stala tajemnicí vládní rady pro duševní zdraví a poradkyní ministra pro reformu.

Ministr dnes na Twitteru uvedl, že „reakci zaměstnanců rozumí, změny ve vedení nejsou nikdy jednoduché“. „Reforma péče o duševní zdraví však není pouze o změně organizace péče, metodických postupů a vytváření Center duševního zdraví, ale z velké části je o změně myšlení. A to je na ní možná to nejobtížnější,“ uvedl.

Nemocnice podle ministra nečinila kroky k reformování péče, ředitelé se na reformě podle ministra musí aktivně podílet. V posledním roce nemocnice odmítala pacienty k ochrannému léčení, které ukládají soudy. Problémy se podle ministerstva projevovaly i ve spolupráci s Centrem duševního zdraví, které vzniklo pro péči o pacienty propouštěné z hospitalizace. Nemocnice také neplnila koncepci Královéhradeckého kraje týkající se akutních dětských psychiatrických pacientů.

Do psychiatrické péče plynou ročně asi tři až čtyři procenta zdravotnického rozpočtu, tedy kolem deseti miliard korun. S nějakým duševním onemocněním se podle statistik setkal každý pátý Čech, ani polovině se ale nedostalo odborné péče.

Reklama

Doporučované