Hlavní obsah

Za kulisy konce šéfa léčebny. Bořil plány doktorky Babiše mladšího

Psychiatrička Dita Protopopová je tajemnicí vládní Rady pro duševní zdraví.

Reklama

V souvislosti s odvoláním ředitele Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod Jaromíra Maška se mezi řádky objevilo známé jméno – Dita Protopopová.

Článek

Odvolání Jaromíra Maška vyvolalo mezi personálem pobouření. Lékaři i sestry ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) napsali otevřený dopis a za ředitele se postavili.

Někteří přitom za náhlým krokem ministerstva vidí údajnou mstu vládní tajemnice pro duševní zdraví Dity Protopopové, která v léčebně pracovala ještě pod svým původním jménem Kalnická od července 2007 do února 2009. O jejím vlivu na odvolání ředitele informoval v pondělí server Neovlivni.cz.

„Zhrzená Dita Protopopová likviduje léčebnu, s níž měla osobní konflikt a kterou nesnáší,“ uvedla pro havlíčkobrodský Deník lékařka Štěpánka Hromadová. Podobný názor Deníku sdělila její kolegyně, zdravotní sestra Marcela Kotnová. „Když z naší nemocnice odcházela, řekla, že řediteli ještě ukáže. Marně jsme jí to rozmlouvali.“

Protopopová mimo Havlíčkova Brodu působila na klinice v Hradci Králové a v Národním ústavu pro duševní zdraví. Kromě toho pracovala jako poradkyně tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO) pro oblast zdravotnictví. Později se přesunula na Ministerstvo zdravotnictví a stala se gestorkou psychiatrické reformy. Loni na podzim z této pozice povýšila na tajemnici Rady vlády pro duševní zdraví.

Korektní vztahy

Že by s krokem ministra zdravotnictví odvolat ředitele Maška měla cokoliv společného, lékařka odmítá.

„Toto zásadně odmítám. V Psychiatrické nemocnici Havlíčkův Brod jsem pracovala před více než deseti lety a s panem ředitelem jsem měla vždy korektní vztahy. Neměla jsem žádný zájem na jeho odvolání,“ uvedla doktorka pro Seznam Zprávy.

Jméno Protopopové je známé i kvůli kauze údajného únosu premiérova syna na Krym. V době, kdy pracovala pro premiéra, vypracovala lékařka zprávu o zdravotním stavu Babiše mladšího. Ten se následně vyhnul trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

NÚDZ později uvedl, že Protopopová při práci nepochybila, a postavil se za ní. Odbornice ale přesto z ústavu odešla. Stejně tak opustila funkci zastupitelky v Praze 8, kam se v roce 2018 dostala jako lídryně kandidátky hnutí ANO, a vrhla se na aktivity okolo psychiatrické reformy.

Boření reformy?

Politické pozadí Maškova odvolání pro server iROZHLAS.cz odmítl i prozatímní šéf nemocnice Jiří Konrád. Ani podle psychiatra Jana Horčička, který v havlíčkobrodské léčebně působí, nejsou takové zákulisní hry pravděpodobné. Připouští ale, že antipatie mezi Protopopovou a Maškem mohly vzniknout právě okolo prosazování reformy, kterou odvolaný ředitel kritizoval a připomínkoval.

„V jejích očích reformu bořil, ale z našeho pohledu ji spíš zachraňoval. Není například hotová legislativa, ta se bude dodělávat letos. Nejsou dořešené ekonomické věci a nejsou vycvičení lidé a sociální týmy,“ vyjmenoval lékař pro Seznam Zprávy.

Ministr Maška oficiálně odvolal koncem minulého týdne pro nespolupráci při zavádění reformy psychiatrické péče, nepřijímání pacientů k ochrannému léčení a nedodržování koncepce týkající se akutních dětských pacientů.

„Ministerstvo zdravotnictví k němu dosud nemělo výhrady. Funkci ředitele vykonával více než 14 let. Nemocnice pod jeho vedením byla a dosud je personálně i ekonomicky stabilizovaným zařízením,“ odpověděli lékaři s tím, že důvody odvolání vychází ze zavádějících informací.

Ministr Vojtěch lékařům odpověděl – za rozhodnutím si stojí, plánuje se však s personálem léčebny setkat a vše vysvětlit. Podrobně své námitky k práci Jaromíra Maška popsal také na webu ministerstva.

Z ústavů k centrům

Reforma péče o duševní zdraví je jednou z priorit vlády a probíhá za podpory Světové zdravotnické organizace a finanční podpory Evropské unie od roku 2013. Jedním z jejích základních stavebních kamenů jsou Centra duševního zdraví.

„Služby poskytované Centry duševního zdraví představují revoluční změnu v systému péče o osoby s duševním onemocněním. Významně zvyšují její kvalitu, protože péče jde nově za pacientem, který se může léčit ve svém domácím prostředí, a neztrácí tak kontakt s běžným životem,“ uvedl už dříve ministr.

Centra fungují například v Praze, Brně, Havlíčkově Brodě, Přerově, Mladé Boleslavi, Strakonicích, Táboře, Plzni, Chebu nebo Karlových Varech. Prvním pěti letos skončila dotace na provoz z evropských fondů a nově ho hradí zdravotní pojišťovny.

Reforma ale má své kritiky – například havlíčkobrodští lékaři uvedli, že se na ní sice podílí, vnímají ji ale jako nekoncepční.

„Její financování je založené na časově omezených dotačních programech z fondů Evropské unie. Požaduje mimo jiné po psychiatrických nemocnicích zřizování personálně a administrativně náročných ‚nových služeb‘, především formalizovaných multidisciplinárních týmů. Jde de facto o tvorbu nových institucí, přičemž neformální multidisciplinární přístup k lidem s psychickými poruchami je dlouhodobě naší denní praxí,“ vzkázali lékaři ministrovi v otevřeném dopisu.

Reklama

Související témata:

Doporučované