Hlavní obsah

Ministr Krčál: Neumím si to vysvětlit, říká o bakalářce, která se nápadně podobá jiné

Reakce ministra Krčála na zjištění, že s jeho bakalářkou není všechno v pořádku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam Zprávy konfrontovaly ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD) se zjištěním, že některé pasáže jeho bakalářské práce jsou úplně stejné jako u jiné studentky téže školy.

Článek

Vypadal zaskočeně. Ministr Petr Krčál prohlásil, že si „neumí vysvětlit“, jak je možné, že mezi jeho a jinou bakalářskou prací z Institutu mezioborových studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně je tolik shodného obsahu.

Krčál reagoval na zjištění Seznamu, že jeho bakalářka z roku 2006 obsahuje celé stránky přímo „překlopené“ z bakalářské práce tehdejší studentky Marie Doležalové. Ta na stejné škole obhájila bakalářskou práci v dubnu 2006, o rok dříve než Petr Krčál (květen 2007).

„Víte, ono už je to nějaký rok. Ale myslím si, že jsem na té bakalářce velmi pečlivě pracoval, nejsem si vědom toho, že bych cokoliv opisoval,“ prohlásil Krčál.

Program na odhalování plagiátů však v Krčálově bakalářské práci nalezl podobnosti ve 14 procentech textu a mnohem rozsáhlejší shodu pak objevil Seznam při další analýze textu. Odhalené pasáže se týkaly zejména neocitovaných odstavců z odborných knih, které tak autor v práci nepřímo vydával za svoje vlastní formulace.

Připomeňme, že u ministryně spravedlnosti Taťány Malé, která kvůli podezření z plagiátorství z vlády musela odejít, šlo v případě diplomové práce na Právnické fakultě Panevropské univerzity v Bratislavě o shodu pouze v pěti procentech.

„S paní ministryní Malou to nelze srovnávat,“ řekl Krčál, ale odmítl se podívat na všechny shodné stránky obou bakalářských prací. „Já tu práci znám, já jsem se volnému času dětí a mládeže věnoval téměř celý život. Dal jsem tam spoustu zkušeností z mého vlastního pohledu,“ dodal ministr.

Krčálova práce nese název Mládež a volný čas.

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že zatím neplánuje navrhnout Krčálovo odvolání. „Já jsem zvědav na reakci médií hlavně, jestli to proběhne stejně jako u paní Malé,“ dodal Babiš.

Reklama

Doporučované