Hlavní obsah

Ministr Ludvík poslal své nemocnici dotaci na CT. A Motol má teď se zakázkou problém

Motolská nemocnice řeší další komplikace kvůli nákupu přístroje CT za 58 milionů korun.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Za éry ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka poskytl jeho resort na nákup nového CT dotaci 40 milionů.

Článek

Nemocnice v pražském Motole, do jejíhož čela se za několik týdnů vrátí z postu ministra zdravotnictví Miloslav Ludvík, má komplikace s pořízením nového přístroje CT.

Firmy, které měly o zakázku za zhruba 58 milionů korun zájem, a neuspěly, si stěžují na podmínky soutěže. A ještě pro připomenutí: jde o přístroj, na který Ministerstvo zdravotnictví vedené Miloslavem Ludvíkem poskytlo Motolu dotaci 40 milionů.

Nespokojené firmy považují motolskou zakázku, přesněji řečeno vyhlášená kritéria, za tak neregulérní, že ani nepodaly nabídku. Zdůvodňují to tím, že přístroje, které by nabídly, nemohou splnit technické parametry, jež Motol stanovil.

„My do takto vypsané soutěže z důvodu nastavení požadovaných technických parametrů jít nemůžeme a nabídku podávat nebudeme,“ prohlásil Otakar Pluhař z obchodního oddělení společnosti Toshiba.

Nabídku tak podala jen firma Siemens.

Zástupci další nespokojené společnosti GE HealthCare uvedli, že se k zakázce vyjadřovat nemůžou. Důvodem je fakt, že firma už podala oficiálně námitky na průběh tendru.

Motolská nemocnice potvrdila, že stížnost dostala a že na ni také už odpověděla. Jelikož ale soutěž nebyla ukončena, nechtějí se ani v Motole k průběhu výběrového řízení vyjadřovat.

Podle dokumentů, které byly k žádosti o dotaci na Ministerstvo zdravotnictví připojeny, je však zřejmé, že nemocnice právě o přístroj Siemensu od počátku usilovala.

V žádosti o schválení nákupu totiž manažeři nemocnice právě Siemens zmiňují.

Více uvidíte v úvodní reportáži.

Reklama

Doporučované