Hlavní obsah

Ministr Vojtěch nechce doložit, jak zaplatil 200 tisíc za studium

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) má od června nový titul: odborník na řízení zdravotnictví.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr zdravotnictví si pořídil titul MHA – odborníka na zdravotnictví, který stojí 315 tisíc. Podle zjištění Seznamu mu na to přispěla soukromá firma.

Článek

Jako ministr zdravotnictví prosazuje Adam Vojtěch (ANO) co nejprůhlednější hospodaření. Když má ale dvaatřicetiletý politik poodkrýt své vlastní výdaje, je všechno trochu jinak.

Adam Vojtěch nechce doložit, jak financoval studium, po němž letos v červnu získal titul MHA – Master of Healthcare Administration. Tedy odborníka na řízení zdravotnictví.

Seznam už ve středu zveřejnil, že Adam Vojtěch titul obdržel na soukromém institutu. A tento institut mu poskytl slevu na školném 116 tisíc korun. Majitel školy přitom dostává zakázky od nemocnic, které spadají právě pod Vojtěchovo Ministerstvo zdravotnictví.

Třísemestrální studium stojí na pražském Advance Healthcare Management Institute 315 tisíc korun. Ministr Vojtěch měl štěstí, že se dostal mezi několik stipendistů, kteří zaplatili jen 199 tisíc.

Tvrdí, že je uhradil ze svého. Seznam se ministra už v pondělí zeptal, jestli je tedy ochotný ukázat příslušné doklady o zaplacení.

Ministr Vojtěch pouze přes mluvčí (byl na zahraniční cestě a vzkázal, že nemá čas na rozhovor po telefonu) nejprve napsal: „Zbytek částky jsem doplatil ze svého. Jsem přesvědčen o tom, že studium MHA prohloubilo mé znalosti a dovednosti v oblasti řízení ve zdravotnictví, které jsou pro mě nyní v pozici ministra velmi užitečné.“

Soukromá věc, vzkazuje ministr

Na opakovaný dotaz, jestli by mohl ukázat doklady o zaplacení, reagoval: „Studium MHA byla má čistě soukromá aktivita, která měla po ukončení studia na dvou fakultách Univerzity Karlovy prohloubit specializaci v oboru mého profesního zájmu. Všechny náklady na studium jsem uhradil ze svého platu, nebyly na to vynaloženy žádné veřejné prostředky.“

A napotřetí, když Seznam znovu zopakoval žádost, přišla podobná odpověď.

Ministr Vojtěch vzkázal, že placení školného je jeho soukromá záležitost. „Pane redaktore, osobně jsem vám deklaroval, že jsem studium platil ze svého platu. A to platí. Vzhledem k tomu, že se jednalo, znovu opakuji, o mou čistě soukromou aktivitu, stejně jako je například dovolená nebo nákup v supermarketu, navíc v době, kdy jsem nebyl ministr zdravotnictví, není podle mého názoru váš požadavek na místě,“ odpověděl ministr.

Adam Vojtěch nastoupil do kurzu zakončeným titulem MHA loni v lednu. Skutečně tehdy nebyl ministrem. Ovšem pracoval jako tajemník tehdejšího ministra financí, dnes premiéra Andreje Babiše (ANO). Vystudovaný právník Vojtěch se tam věnoval zdravotnictví, byl také členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Takže i v době, kdy si platil školné, byl ve funkci odměňované z veřejných peněz.

Titul MHA získal letos v červnu už jako ministr, zdravotnictví řídí od prosince loňského roku. Vlastně se stalo očekávané: Babiš svěřil resort Vojtěchovi, který se na tuhle roli pod ním dlouhodobě připravoval.

Zakázky u státních nemocnic

Majitelem Advance Healthcare Management Institute je lékař a ekonom Pavel Hroboň, odborník na řízení zdravotnictví a mimo jiné také spoluautor zdravotnické reformy v éře ministra Tomáše Julínka z ODS.

Další Hroboňovy firmy se zabývají vypracováváním různých analýz. A jak Seznam zmapoval, dostávají statisícové zakázky od fakultních nemocnic spadajících pod Ministerstvo zdravotnictví. Některé jsou z posledních měsíců.

Ministr Vojtěch říká, že jeho titul a zakázky rozhodně nemají souvislost. „Zásadně tedy odmítám, že bych kvůli poskytnuté slevě na studium z doby, kdy jsem ani nevěděl, že budu ministr zdravotnictví, ovlivňoval zakázky fakultních nemocnic v zájmu někoho. To je zcela absurdní i s ohledem na platný zákon o zadávání veřejných zakázek,“ prohlásil.

A stejně mluví i majitel institutu Hroboň: Vojtěch se prý zkrátka dostal mezi pět až šest stipendistů (z celkového počtu 23 studentů v ročníků), kteří dostali slevu. Přičemž stipendisty vybírá podle Hroboně tříčlenná komise, fakticky nezávislá na vedení institutu.

První ministr se slevou

Kromě Adama Vojtěcha dostala slevu pro školní rok 2017/2018 také například Irena Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Úřad zbylých 199 tisíc šéfce zaplatil ze svého – v registru smluv je k tomu nalezení příslušná smlouva.

Stipendium dostávali od institutu v minulých letech právě lidé, kteří se ve zdravotnictví pohybují roky – především manažeři nemocnic a zdravotních pojišťoven a uznávaní lékaři. Ministr Vojtěch je prvním vysokým politikem, který příspěvek získal. Vystudovaný právník se navíc zdravotnictví – oproti jiným studentům institutu – věnuje krátce.

Podle majitele institutu Hroboně to odpovídá pravidlům pro přidělování stipendií: Mohou je dostat i lidé, kteří mají méně zkušeností, ale dá se čekat, že v budoucnu se stanou pro zdravotnictví přínosem.

MHA není v české verzi vysokoškolským titulem, není spjatý – jak to to bývá v zahraničí – s žádnou uznávanou univerzitou. Jeho organizátoři tvrdí, že přesto dokáže studium zacílit na praktické problémy v českém zdravotnictví.

Reklama

Doporučované