Hlavní obsah

Ministrův bratr brzdí dostavbu Pražského okruhu. Babiš mu chce domluvit

Na pozemcích má stát jak samotný okruh, tak ochranný pás zeleně.

Reklama

Pozemky, na kterých má stát Pražský okruh a pásy zeleně pro ochranu okolních domů, vlastní zemědělský koncern Agrotrade rodiny Tomanových. Jednání o prodeji se zasekla na výši požadované částky.

Článek

Praha vykupuje pozemky kolem plánovaného Pražského okruhu. Městským částem a obcím totiž slíbila, že na nich vytvoří ochranný pás zeleně. S ministrovým bratrem Zdeňkem Tomanem se ale nemůže dohodnout na ceně a tlačí na něj přes premiéra, aby slevil.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zemědělství Miroslav Toman s premiérem Andrejem Babišem.

Desítky let plánovaná dostavba Pražského okruhu se v červenci výrazně přiblížila. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které vnější okruh Prahy staví, získalo územní rozhodnutí pro úsek 511, tedy celou jihovýchodní část od ústí dálnice D1 až do Běchovic. Stát tak může začít vykupovat pozemky a chystat se ke stavbě.

Situaci ale komplikuje jednání s vlivnou rodinou Tomanových. Jejich firmy Agrotrade a Xaverov vlastní pozemky, na nichž má stát část obří křižovatky u Běchovic i ochranný pás zeleně, který má chránit okolní zástavbu před prachem, hlukem a emisemi projíždějících aut.

Xaverov a Agrotrade

Předsedou dozorčí rady společnosti Xaverov trade a.s. je otec ministra zemědělství Miroslav Toman starší, předsedou představenstva ministrův bratr Zdeněk. Jediným akcionářem je zemědělský koncern Agrotrade a.s., který také ovládají Tomanovi. Zdeněk Toman je předsedou představenstva, jeho otec a bývalý ministr zemědělství Miroslav Toman starší vlastní 80 procent akcií a je předsedou dozorčí rady.

Praha se zavázala k vytváření ochranných zelených pásů kolem Pražského okruhu ještě v době, kdy byl náměstkem pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Byl to vstřícný krok směrem k městským částem a obcím, které odmítaly dálnici „za plotem“ a stavbu se snažily všemi možnými způsoby oddálit. Praha a ŘSD loni podepsaly memorandum, podle kterého stát skrze ŘSD vykupuje pozemky pod stavbou a Praha pozemky pro tyto ochranné pásy.

Zatímco ŘSD může pozemek pro stavbu dálnice vyvlastnit a majiteli zaplatit až osminásobek odhadní ceny, Praha se musí u pozemků pro zeleň držet v intencích ceny stanovené znaleckým posudkem. Často jde ale ve skutečnosti o jeden pozemek s jedním vlastníkem. A tady leží příčina sporu s Tomanem.

„Proběhlo několik jednání mezi zástupci magistrátu a panem Tomanem. Nakonec mu v červenci 2020 byla předložena nabízená cena vycházející ze zpracovaného znaleckého posudku. Předány mu tedy byly znalecké posudky jednotlivých částí pozemku, návrh kupní smlouvy a koncept geometrického plánu,“ popsal pro Seznam Zprávy náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

Zdeněk Toman ale nabídku odmítl. Podle informací od lidí blízkých jednání zřejmě podnikatel požaduje sumu blížící se osminásobku odhadní ceny, a to za celý pozemek, nejen za tu část, po které povede samotný okruh.

„Ze strany pana Tomana bylo konstatováno, že nemá o další jednání zájem, pokud Praha významně nezvýší kupní cenu. Prý by takovým jednáním mohl poškodit vlastníky obou společností, neboť nabízená cena je z jejich pohledu příliš nízká,“ uvedl Scheinherr.

Obě firmy redakce oslovila, ale ani po několika dnech a urgenci po telefonu nepřišla žádná reakce.

„Babiš slíbil, že ho skřípne“

Vedení hlavního města odmítá na takový obchod přistoupit.

„Zelené pásy nejsou veřejně prospěšnou stavbou a nejdou vyvlastnit, samotná část Pražského okruhu 511 ano. Proto se Praha musí držet znaleckých posudků a nemůže nabízet tak lukrativní částky. Jiný postup by nebyl v souladu se zákonem, a to si město nemůže samozřejmě dovolit,“ vysvětluje náměstek.

Pražští politici proto na rodinu Tomanových tlačí přes nejvyšší místa, tedy vládu v čele s Andrejem Babišem (ANO). V polovině července zástupci města jednali s Babišem o směně pozemků mezi státem a hlavním městem a řeč přitom přišla i na Tomana a jeho pozemky. Redakci to potvrdil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Pevně doufám, že pan premiér Andrej Babiš dostojí svým slovům a udělá maximum pro to, aby se urychlila příprava strategické dopravní stavby, kterou Pražský okruh bezesporu je. Můžu potvrdit, že jsme s panem premiérem mluvili i o situaci ohledně výkupu pozemků od pana Zdeňka Tomana,“ uvedl Hřib.

Premiér má na úspěšné spolupráci s pražskou radnicí svůj zájem. Na vnitří obchvat hlavního města slíbil přispět 60 miliardami korun ze státní kasy. Zřejmě i na základě tohoto slibu se posunulo jednání o stavbě jeho vysněné úřednické čtvrti v pražských Letňanech.

Tři zdroje z pražského magistrátu potvrdily, že se premiér zavázal si na Tomana „došlápnout“.

„Babiš slíbil, že ho skřípne,“ řekl redakci jeden z úředníků blízkých jednání.

Redakce požádala premiéra Babiše i ministra Tomana o vyjádření, zatím bez odezvy.

Foto: ŘSD

Pražský okruh. Červeně jsou vyznačené jeho dosud chybějící úseky.

Reklama

Související témata:

Doporučované