Hlavní obsah

Místo hospůdky snů ruina plná hlodavců. Pár naletěl realitním makléřům

Záhady Josefa Klímy: Místo hospůdky snů ruina plná hlodavců. Pár naletěl realitním makléřům.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Všechno se nám rozplynulo. Co jsme měli našetřené, je pryč, bydlení máme pryč, hospoda nebude, jediné, co nám zbylo, je auto. Jestli to půjde takhle dál, tak nevím, co budeme dělat. Asi si vlezeme do auta a budeme bydlet v něm.“ Tak shrnuje Štěpánka Ohnisko své pocity z marného pokusu o společné podnikání s manželem Honzou.

Článek

Všechno začalo loni na podzim, kdy si mysleli, že si pronájmem restaurace splní svůj životní sen. Už kdysi vypomáhali v jedné restauraci, a tak se Štěpánka a Jan Ohnisko rozhodli, že by mohli zkusit rozjet vlastní podnikání. Nápadů a plánů měli oba dva docela hodně. Přes pořádání různých kulturních akcí, koncertů až po samotný provoz restaurace.

Do oka jim padl inzerát k pronájmu restaurace U Matějčků v malé obci Peruc. Kdysi to prý byla vyhlášená hospoda a i místní obyvatelé stáli o to, aby restaurace znovu fungovala.

Prohlídka se odehrála po krátké domluvě s realitní kanceláří. Na místě ovšem zjistili, že se nemohou podívat do všech částí objektu. Jedním z důvodů byl fakt, že tam měl údajně bývalý nájemce své osobní věci. A svítit se tam prý také nedalo. To zase proto, že měl bývalý nájemce ukrást žárovky. Nicméně i tak je oba dva objekt uchvátil. Prostorná restaurace, obrovský společenský sál, to bylo to, co mělo dát jejich snu reálnou podobu. A tak podepsali nájemní smlouvu.

Sen o provozování hospody se začal rozplývat záhy.

Zcela zásadní se ukázal problém s vytápěním restaurace. Topná soustava prostě nefungovala. Těžko si lze představit hosty, kteří by ochotně poseděli v bundách a kabátech.

Jako další se ukázal problém s ne zcela funkčními odpady.

Samostatnou kapitolou se stala kuchyně. Krom plísně a rozbitého sporáku se ukázalo, že má tato místnost na přípravu jídel nezvané hosty. Myši. Usadily se všude, kam se jen podíváte.

A tohle všechno jim dopředu nikdo neřekl.

„Podle toho, co pan realitní makléř říkal, tak to bylo připravené k tomu, že se akorát přestěhujeme, maximálně si zajistíme zavážku zboží, a můžeme začít,“ připomíná Štěpánka Ohnisko.

Když se manželé chtěli ohradit a kontaktovali většinového majitele realitní kanceláře Radka Matějčka s tím, aby se stávajícím stavem něco udělal, jinak přestanou platit nájem, začaly se z jeho strany dít zajímavé věci. Najednou byli oba manželé nezvanými hosty. A přes výměnu zámků a vyhrožování, že skončí na ulici, se situace postupně vyhrocovala. Například se ukázalo, že existují dvě nájemní smlouvy. A na každé je jiný počet podpisů.

I my jsme po prohlídce celého objektu kontaktovali realitní kancelář coby fiktivní zájemci o pronájem hospody, inzerát má v nabídce prakticky neustále. Z úst realitního makléře Milana Cingroše jsme se dozvěděli, že objekt je skutečně bez technických závad, a lze jej tak téměř okamžitě uvést do provozu. O tom, že je de facto provozu neschopný, nepadlo ani slovo.

O problematickém podnikání Radka Matějčka promluvil i dřívější nájemce Aleš Crlík. Ani on nedopadl s podnikáním v hospodě úplně nejlépe. Když na vlastní náklady provedl pár úprav a oprav a požadoval proplatit vložené finance, dočkal se výhrůžek. „Pan Matějček začal vyhrožovat, že mě okamžitě vyhodí, že se mám vystěhovat, že přijdou vyměnit zámky atd.,“ popisuje Crlík.

Jak se k celé věci staví samotný Radek Matějček, realitní kancelář i samotný realitní makléř, se dozvíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované