Hlavní obsah

Nový realitní zákon. Doutná tu problém, jako byl H-System, varuje expert

David Krajný dříve šéfoval české pobočce Wrigley, pak do Česka přivedl první americkou realitku Re/Max.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Připravovaný realitní zákon má zkvalitnit vztahy mezi makléři a klienty a jeho příprava trvá už dlouhých osm let. Experti jsou ale spíše rozčarovaní. „Já osobně žádnou revoluci nečekám,” říká David Krajný prezident tuzemského Re/Maxu, který byl hostem magazínu Byznys.

Článek

Česko má nejvíc realitních makléřů na obyvatele, působí jich tu zhruba 15 tisíc. Ty takzvaně „garážové” chtěl regulovat nový zákon o realitním zprostředkování, kterým se teď zabývají poslanci.

Je ale otázka, na kolik se to podaří.

„Když nemáte efektivní kontrolu, český člověk je velmi vynalézavý a najde si cestičky, jak regule ohnout nebo si je nějak přizpůsobit. A ten zákon žádnou efektivní kontrolu nepředpokládá. Proto si nemyslím, že dojde k nějaké zásadní revoluci,“ tvrdí Krajný. Podle něj by pomohlo povinné členství makléřů v profesní asociaci. Podobně v Česku fungují například lékaři či architekti.

Když zkrachuje s. r. o., klient o peníze přijde

Krajný navíc zmiňuje problém, který chystaný zákon podle něj neřeší. A to jsou úschovy.

„Pakliže realitní kancelář přijímá peníze do úschovy, tak klienty, ať vědomě nebo nevědomě, vystavuje riziku. A proslýchá se na trhu, že některé realitní kanceláře s klientskými penězi podnikají. Některé jimi dokonce údajně i kryjí svoje hospodářské ztráty,” popisuje Krajný. Velká většina realitních kanceláří jsou s. r. o., a pakliže s. r. o. zkrachuje, klient o peníze přijde.

„Je to doutnající problém a může vzniknout takové riziko a takové problémy jako kdysi s H-Systemem,” tvrdí Krajný, ale konkrétní kanceláře, které tak podnikají, jmenovat nechce. „Kdybych měl důkazy, tak bych byl povinen podat trestní oznámení, takže já jen interpretuji to, o čem se neveřejně na realitním trhu hovoří už léta,” dodává.

Minulý týden se návrhem zákona o realitním zprostředkování zabýval ústavně právní výbor Sněmovny. Zákon doporučil přijmout, a pokud jde o úschovy, otevřel realitním kancelářím možnost, aby je klientům nabízely. Ale jen za určitých podmínek: klient by musel požádat realitního zprostředkovatele o úschovu peněz písemně na samostatné listině, aby si uvědomil možná rizika. Peníze by musely být na samostatných účtech, realitní kanceláře by vedly jejich evidenci. Kontrolu by podle návrhu obstaraly živnostenské úřady.

Zpravodaj Dominik Feri agentuře ČTK řekl, že pozměňovací návrh je kompromisem mezi úplným zákazem a úplným povolením úschov, které dnes obvykle poskytují banky, advokáti nebo notáři.

Nejsme Louis Vuitton

V Česku se ročně prodá asi půl milionu domů a bytů. Zhruba polovina lidí nemovitosti prodává na vlastní triko bez realitní agentury.

Re/Max má na trhu s obratem téměř jedné miliardy korun desetiprocentní podíl. Zaměstnává 1 200 makléřů a v zemi má 150 poboček. „Pro nás je dostupnost našeho servisu kruciální. My nejsme prémiová značka jako Louis Vuitton nebo Ferrari. Je jasné, že lidé za námi nedojdou – my musíme být tam, kde ti lidé jsou,” říká Krajný s tím, že počet makléřů by chtěl zvýšit až na tři tisíce a podíl na trhu ztrojnásobit.

Realitní bublina? Nemám to slovo rád

Realitní bublina podle něj nepraskne. O žádné totiž nemůžeme mluvit. „Já to slovo nemám rád. Cena nemovitostí se pohybuje na základě nabídky a poptávky a je jasné že v tuto chvíli je cena vyšší,“ říká Krajný s tím, že důvodem je nejen fakt, že se dařilo ekonomice, ale i nízké úrokové sazby a nedostatek nových bytů.

Anketa

Jak bydlíte?
Vlastní bydlení (byt, dům)
65,8 %
V nájmu a platím nájemné
27,9 %
U příbuzných nebo známých, neplatím nájemné
6,3 %
Celkem hlasovalo 29896 čtenářů.

„Složitost zahájení staveb je u nás na jednom z posledních míst. Za námi je už snad jen Nikaragua a Čad. Od zahájení přípravy po vydání stavebního povolení je u nás doba 5 let. V západní Evropě tři měsíce,“ dodává.

Ceny podle něj navíc padat dolů nebudou. „To, že dochází k výkyvům, je jasné, ale z dlouhodobého hlediska ta investice do nemovitostí je jedna z nejlepších,“ dodává s tím, že Česko v cenách nemovitostí stále dohání Západ.

Výběrová řízení na zájemce o byt

Vysoká cena nemovitostí se ale projevuje na nižším zájmu. „My jsme do roku 2017 prodávali nemovitosti v řádu dnů, týdnů. Dělali jsme výběrová řízení na zájemce. V současné době se ta obrátka ustálila řádově na několika měsících. Jeden, dva nebo tři měsíce,“ dodává Krajný.

Reklama

Související témata:

Doporučované