Hlavní obsah

Takto se promění boj s pandemií. Nastoupí stav pohotovosti

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Poslanci ve čtvrtek schválili pandemický zákon. Ten by měl do budoucna nahradit použití nouzového stavu. Co přesně se mění pro boj s epidemií?

Článek

Po maratonu jednání se vládní koalice shodla s opozicí na znění pandemického zákona. Zcela nový předpis pro boj s epidemií prošel ve čtvrtek Sněmovnou a míří do Senátu.

Poslanci doufají, že legislativní proces se dokončí rychle a zákon bude platit už příští pátek. „Jakmile začne platit pandemický zákon, tak bude mít stát dostatečné pravomoce k tomu, aby řídil epidemii, a Poslanecká sněmovna dostatečné pravomoce k tomu, aby na to dohlížela,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Co nastane, až se Česko z nouzového stavu přesune do stavu pandemické pohotovosti? Přinášíme základní přehled.

Omezení obchodů, služeb a škol

Ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice mohou omezit nebo zakázat provozy, školy a služby. Ministerstvo může opatření vydávat pro několik krajů naráz nebo pro celou republiku, musí to ale předem schválit vláda.

Omezit podle pandemického zákona lze: obchody, výrobní provozy, služby typu kadeřnictví a kosmetika, koupaliště a sauny, vysoké školy a také veřejné i soukromé akce nebo veřejnou dopravu. Zároveň zůstávají v platnosti i další zákony, díky kterým lze například omezit jiné než vysoké školy, kina a divadla nebo restaurace. Bude možné o pomoc požádat armádu, hasiče i policii.

V tomto ohledu tedy vláda dostane podobné pravomoce, které má i nyní za nouzového stavu. Nově ale Ministerstvo zdravotnictví musí svá opatření zdůvodňovat i předkládat data, na základě kterých rozhoduje. Vyhlášená opatření pak musí každé dva týdny přezkoumat.

„Neměl by tu již panovat styl - střílím do lesa a uvidím, jestli trefím nějakou zvěř,“ komentoval změnu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek, který je garantem zákona ve Sněmovně. Jaká konkrétní opatření vláda po schválení pandemického zákona vyhlásí, zatím není jasné. Kabinet o tom bude příští týden jednat i s opozicí a hejtmany.

Volný pohyb osob

Na rozdíl od nouzového stavu vláda nemůže plošně omezovat volný pohyb osob. Skončí tak například zákaz nočního vycházení, který v Česku momentálně platí po deváté hodině večerní. „Nemohou vyhlásit zákaz vycházení pro celou ČR,“ popsal poslanec Jan Farský (STAN).

Testování zaměstnanců

Novinkou je možnost nařídit testovat zaměstnance a jiné pracovníky na covid-19. Bude také možné nařídit používání ochranných či dezinfekčních prostředků, zakázat návštěvy ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Naopak nebude možné nařizovat pracovní povinnost, což vláda v nouzovém stavu smí.

Odškodnění podnikatelů

Velká změna přechodem do pandemického stavu čeká podnikatele. Na rozdíl od nouzového stavu budou moci žádat náhradu za škody způsobené mimořádnými opatřeními. Kvůli odškodňování podnikatelů vznikne elektronický formulář, peníze by mělo vyplácet Ministerstvo financí.

Lhůta pro žádosti bude jeden rok, ministerstvo bude mít na vyjádření šest měsíců. Pokud podnikatelům škodu úřad neuzná, budou se moci obrátit na soud. Detaily odškodnění se budou teprve projednávat.

Větší dohled nad vládou

Ve srovnání s nouzovým stavem vládu v pandemickém stavu čeká větší dohled nad jejími postupy. Svá rozhodnutí musí podrobit parlamentní kontrole, ministr zdravotnictví musí minimálně každé dva týdny informovat Sněmovnu.

Poslanci také mohou sami navrhnout vyhlášení či naopak ukončení pandemické pohotovosti. „Stav pandemické pohotovosti lze ukončit či znovu obnovit usnesením Poslanecké sněmovny přijatým na návrh vlády nebo jedné pětiny všech poslanců,“ píše se v zákoně.

Mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví také bude možné přezkoumat u Nejvyššího správního soudu. Samotný zákon má platit pouze pro aktuální pandemii a je navržený na rok - tedy do 28. února 2022.

Reklama

Doporučované