Hlavní obsah

Místo pandy luskoun. Praha uzavře přátelství s Tchaj-wanem

Pražský primátor Zdeněk Hřib.

Reklama

Hlavní město se chystá uzavřít partnerství s městem Tchaj-pej. Jsou to přitom teprve dva měsíce, co ukončilo podobnou smlouvu s čínským Pekingem.

Článek

Praha uzavře sesterskou smlouvu s tchajwanským hlavním městem Tchaj-pej. Smlouva se bude týkat ekonomické, obchodní a kulturní spolupráce, schválili v pondělí pražští radní. Smlouvu musí ještě 12. prosince potvrdit zastupitelstvo.

„Jedná se o obecný apolitický text o spolupráci měst v oblastech ekonomické a obchodní spolupráce, vědy a technologií, kultury, cestovního ruchu, vzdělávání, zdravotnictví a dalších,“ píše se v dokumentu. Praha by mimo jiné mohla od tchajpejské zoo získat luskouna.

Praha přitom teprve v září ukončila sesterskou smlouvu s Pekingem kvůli sporu o vyškrtnutí klauzule o „uznání jedné Číny“. Odpovědí bylo například rušení koncertů pro české orchestry.

Oficiální styky s Tchaj-wanem, který Číňané stále považují za svou provincii, jsou rozbuškou právě ve vztahu k Číně. A to i na nejvyšší politické úrovni.

Na návštěvu země chce příští rok jet předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Jeho úmysl odsoudil prezident Miloš Zeman, který prosazuje česko-čínskou spolupráci. Kubera podle něj plánováním cesty jedná proti ekonomickým zájmům České republiky.

Počínání Kubery i pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) v sobotu odsoudil prezidentův expertní tým. Hřib v minulosti kritizoval smlouvu o spolupráci Prahy s Pekingem a vydal se na návštěvu Tchaj-wanu.

Podle v pondělí schváleného dokumentu by se Praha mohla inspirovat zkušenostmi tchajwanské strany s využitím chytrých řešení ve zdravotnictví, vzdělávání či dopravě. Naváže se také spolupráce v kultuře a v turistickém ruchu. „Jako perspektivní se jeví spolupráce v oblasti vzdělávání včetně studentských výměn,“ píše se v dokumentu.

Reklama

Doporučované