Hlavní obsah

Místo pěšinek žebříky. V Českém Švýcarsku bezpečněji přes Kyjovský hrádek

Foto: Mapy.cz

Kyjovský hrádek.

Reklama

Národní park České Švýcarsko mění podobu cesty přes Kyjovský hrádek a připravuje otevření nové naučné stezky podél takzvané České silnice.

Článek

Přes Kyjovský hrádek projde po krkolomné nezpevněné cestě ročně na 30 000 návštěvníků. „Dostali jsme evropskou dotaci na úpravy, proto nahrazujeme v prudkých svazích pěšinky kovovými žebříky s dřevěnými schodnicemi a zároveň se opravují samotné schody,“ řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov.

Upravená stezka bude příjemnější pro turisty, šetrná k přírodě a zároveň pomůže pozvednout vzhled lokality. „Postupně tu vznikala různorodá zábradlí, využíval se materiál, který byl po ruce. Teď vše bude sjednoceno. Inspirovali jsme se v minulosti, takže to má takového romantizujícího ducha při zachování bezpečnosti,“ řekl Salov. Hotové by vše mohlo být na konci dubna.

Lepší turistika také v Brdech.

Na květen se připravuje otevření naučné stezky zaměřené na historii údolí podél tzv. České silnice. Vede Zadními Jetřichovicemi k hranicím se Saskem. Návštěvníci se dozvědí, jak důležitá byla cesta už ve střední době kamenné i později. Její součástí je unikátní exponát, rekonstruovaná filmařská kulisa z pohádky Pyšná princezna. „Je to uhlířova chaloupka, doplněná o řezbářské sošky medvíďat, která se ve filmu také objevila. K místu v mokřině jsme vybudovali chodník,“ uvedl Salov. Otevření je v plánu 23. května, kdy se slaví Evropský den parků. „S termínem se přizpůsobíme vládním opatřením,“ poznamenal mluvčí.

Reklama

Doporučované