Hlavní obsah

Místo platu dostávají uhlí. Válku na východě Ukrajiny střídá ekonomická nejistota

Na Ukrajině dostávají horníci v dolech místo platu uhlí.

 

Reklama

Luhanská oblast na východě Ukrajiny stále trpí následky konfliktu s proruskými separatisty. Stejně jako v jiných částech země i zde jsou lidé, kteří si nejsou svou budoucností jistí.

Článek

Východní Ukrajina a především Luhanská oblast byla ekonomicky poznamenána konfliktem se separatisty. Město Hirské ležící v oblasti kontrolované vládou je zcela závislé na těžbě uhlí, ale teď je potřeba velkých investic, aby mohla těžba pokračovat. Život místních obyvatel teď už tedy tolik neohrožuje válka, ale ekonomická nejistota.

Horník Hryhorij Gončarenko dostává jako část své mzdy uhlí. Neví, jestli bude schopný zaplatit svůj účet za elektřinu. Jeho žena Halyna říká, že s rodinou utekli před boji několik kilometrů za Hirské a teď se se svými dvěma dětmi vrátili zpět.

Technický ředitel Andrij Zachčuk hovoří o tom, že se v dolech nachází minimálně 1,5 milionu tun uhlí - dost, aby se tu mohlo těžit dalších pět let. Ale podotýká také, že jeho firma nemůže získat investice, když v této oblasti stále hrozí vojenský konflikt.

„Kdo by investoval peníze v tomto regionu? To byl udělal jen blázen. Stále to tu není příliš stabilní,” říká Zachčuk.

Reklama

Související témata:

Doporučované