Hlavní obsah

Místo pletiva sklo. Eiffelovu věž bude před útoky teroristů chránit nová zeď

Eiffelovu věž bude před terorismem chránit neprůstřelná skleněná zeď.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Sklo nahradí nevzhledné bariéry, které jsou kolem nejslavnější pařížské památky od loňského fotbalového šampionátu.

Článek

Jednu ze světově nejznámějších památek, 324 metrů vysokou Eiffelovu věž, bude chránit neprůstřelná skleněná zeď vysoká 2,5 metru. Ta nahradí bariéry, které byly kolem věže instalovány před fotbalovým šampionátem v loňském roce. Její úkol bude chránit věž před teroristickými útoky.

Podle pařížské radnice bude vybudování skleněné zdi stát 20 milionů eur, tedy zhruba 540 milionů korun. Zeď povede po obvodu zahrad kolem věže.

„Nahradíme kovové pletivo skleněnými panely, které návštěvníkům a Pařížanům zajistí příjemný pohled na památku ze Champs de Mars a z mostu Iéna," oznámil Jean-François Martins z oddělení pro cestovní ruch na pařížské radnici.

Podle Martinse je riziko teroristického útoku v Paříži značné a nejohroženějším místům, k nimž Eiffelova věž patří, je třeba věnovat mimořádnou pozornost. Současný bezpečnostní okruh vymezený nevzhlednými bariérami a plotem bude podle něj rozšířen i na dvě zahrady a jezera v blízkosti věže. Vstup na prostranství bude zdarma. Bariéra má být na místě do konce roku. Kritici tvrdí, že zeď, byť skleněná, promění věž v pevnost.

Zpřísněná bezpečnostní opatření platí kvůli atentátům, jimž byla Francie vystavena v letech 2015 a 2016. Zemřelo při nich hlavně v Paříži 238 lidí, stovky dalších byly zraněny. Nový poplach vyvolal incident z 3. února, kdy devětadvacetiletý Egypťan napadl u Louvru vojenskou hlídku a sám byl při tom postřelen.

Reklama

Doporučované