Hlavní obsah

Místo Rafaje nový úřad. Poslanci chtějí změnit dohled nad tendry

Foto: Profimedia.cz

Na tendry nyní dohlíží Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pod vedením Petra Rafaje.

Reklama

Poslanci chystají nový úřad, který by měl dohlížet na zadávání veřejných zakázek. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže by tak přišel o část agendy.

Článek

Nový úřad by měl mít 15 členů, v jeho čele by měl stát předseda a dva místopředsedové. O chystané novince informovaly Hospodářské noviny.

Návrh má širokou podporu politiků i protikorupčních organizací. Připravily ho Transparency International, Rekonstrukce státu a Oživení spolu s Úřadem vlády. Pro jsou zástupci ANO, Pirátů, lidovců i STAN.

Momentálně nad veřejnými tendry dohlíží Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kraje a města si ale stěžují, že rozhodování o případech se vleče a komplikuje to projekty.

Systém navíc podle kritiků umožňuje, aby se kontrola nad zakázkami koncentrovala v rukou jediného člověka – předsedy antimonopolního úřad Petra Rafaje, píše list. Policie Rafaje podezřívá z korupce v několika kauzách, které se týkají ÚOHS. Klíčové je především podezření, že se podílel na manipulaci mýtného tendru pro firmu Kapsch. Pokud návrh projde, antimonopolnímu úřadu by zůstala pouze agenda hospodářské soutěže.

Reklama

Doporučované