Hlavní obsah

Místo zrušeného koncertu Iron Maiden vyšla autobiografie zpěváka Dickinsona

Ilustrační foto.

Reklama

Místo zrušeného koncertu britské heavymetalové kapely Iron Maiden, který se měl uskutečnit 15. června v pražském Edenu, vyšla v českém překladu autobiografie jejich zpěváka Bruce Dickinsona.

Článek

Koncert metalové legendy byl z důvodu protipandemických opatření zrušen. Přesně v den plánovaného koncertu nakladatelství Cosmopolis nabídlo kniha frontmana Iron Maiden s názvem Co dělá tenhle knoflík?

„Autobiografie je zvláštní potvora. Hrozně neukázněná. Má to být nákupní seznam událostí, jak přicházely jedna za druhou? Nebo výběr interních vtípků, které vám tehdy přišly zábavné? Anebo je to bezúčelné cvičení, zejména když jste právě dopsali svůj pátý pokus a je vám teprve pětadvacet? Má odpověď je, že jsem nechtěl ani jedno z toho,“ napsal Dickinson v doslovu. „Chtěl jsem vyprávět dobrý příběh. Napsal jsem více než 160 000 slov a do této knihy se jich dostalo asi 100 000,“ dodal.

Dickinson v knize vtipným způsobem prošpikovaným vulgárními výrazy upřímně vypráví o své hudební kariéře, výhodách a úskalích života metalové hvězdy, ale také o tom, jak se učil létat a získal pilotní licenci, o svém vztahu k šermu i o svém boji s rakovinou. „Často se mě lidé ptají: Změnil bys něco? Odpověď je prostá. Ne. Jiná a lepší otázka je: Udělal jsi nějaké chyby? Odpověď je stejně snadná - spousty chyb,“ konstatuje v závěru.

Svou knihu What Does This Button Do?, která tehdy ještě čekala na český překlad, Dickinson představil v říjnu 2019 v pražském O2 Universum. Britský hudebník propagoval autobiografii na veřejných čteních a diskusích s publikem, při kterých i v Praze nabídl téměř tříhodinovou one man show. Jeho vyprávění o hudebních začátcích, vzestupu s Iron Maiden nebo dalších koníčcích, jakými jsou letectví, šerm či vaření piva, často přerušoval smích a potlesk publika.

V průběhu večera se Dickinson s nadsázkou věnoval i závažnějším tématům. S úsměvem se vrátil i ke svému koncertu, který odehrál v prosinci 1994 uprostřed Sarajeva obléhaného při válce v bývalé Jugoslávii. Ukázal svoji fotografii před zničeným tankem, kterou označil za „selfie uprostřed přestřelky v občanské válce“. Za vystoupení v bývalé Jugoslávii Dickinson obdržel čestné občanství Sarajeva. Hudebník tehdy absolvoval riskantní cestu do Sarajeva nebezpečným územím za doprovodu vojáků OSN.

Iron Maiden jsou považováni za jednu z nejvlivnějších metalových kapel. Prodali téměř 90 milionů alb a odehráli přes 2000 vystoupení v 58 zemích po celém světě. Dosud vydali 16 studiových desek. První nahrávkou Dickinsona s Iron Maiden bylo album The Number of the Beast v roce 1982. V roce 1993 zpěvák kapelu na několik let opustil a věnoval se vlastní tvorbě, na konci 90. let se ale vrátil zpět. Dickinson, který na univerzitě vystudoval dějepis, má pilotní licenci na boeingy. Reprezentoval také Velkou Británii v šermu. Iron Maiden jsou v Česku častým hostem, Dickinson křtil v roce 1996 v Praze desku skupině Arakain.

Reklama

Související témata:

Doporučované