Hlavní obsah

Mistrovství světa v penaltách. V Rusku se jich kopalo už 13, jen dva šampionáty mají víc

Foto: Profimedia.cz

Belgický kapitán Hazard proměňuje celkově desátou penaltu na mistrovství světa.

Reklama

K vysokému počtu odpískaných penalt pomohli velkým dílem videorozhodčí. Po jejich zásahu se pískalo šest pokutových kopů.

Článek

Belgický kapitán Eden Hazard si staví míč na penaltový puntík. Rozbíhá se a bezpečně proměňuje přízemní střelou k levé tyči. Sedmadvacetiletý hráč Chelsea tak proměnil už celkově desátou penaltu na ruském šampionátu a postrčil ve čtvrté minutě Belgii k vítězství 5:2 nad Tuniskem.

Rozhodčí na mistrovství světa odpískali celkem 13 penalt. Tři ale zůstaly nevyužité - šanci promarnili Peruánec Christian Cueva, Argentinec Lionel Messi a Islanďan Gylfi Sigurdsson. Poměr gólů z penalt 15,4 % se tak výrazně vymyká z průměru ostatních šampionátů, který se historicky pohybuje kolem devíti procent.

Celkovým počtem pokutových kopů už mistrovství světa v Rusku vyrovnalo šampionát před čtyřmi lety v Brazílii. Podíváme-li se do historie, na mundialech se kopalo celkem 231 penalt. Rekord zatím drží společně šampionát ve Francii 1998 a v Japonsku a Koreji 2002, kde rozhodčí shodně odpískali celkem 18 „desítek“.

Odpověď na ruské penaltové žně se zdá být jasná - VAR. Videorozhodčí pomohli rozhodnout celkem šest situací, při nichž se hlavní sudí přiklonil k odpískání penaltového zákroku. Nově zavedený systém stihl ale také vyvolat řadu kontroverzí.

Po zhlédnutí videa odvolal penaltu na Neymara rozhodčí Björn Kuipers. Daleko větší nevoli ale vzbudil jeho německý kolega Felix Brych, který VAR po zákroku švýcarských obránců na srbského útočníka Aleksandara Mitroviče nevyužil. Podobná situace se přitom odehrála i v zápase Anglie s Tuniskem, kdy se videozáznam nezkoumal ani v případě možného faulu na anglického kapitána Harryho Kanea.

„Chápu, že to rozhodčí možná neviděl, ale proto jsme zavedli VAR. Co tam ti chlapi dělali?“ rozčiloval se po zápase viceprezident srbské fotbalové asociace Savo Miloševič. A na rozdíl od trenéra Mladena Krstajiče si postěžoval i na situaci z prvního zápasu s Kostarikou, ve kterém se na Mitroviče rovněž penalta nepískala.

„Dva verdikty ve dvou zápasech jsou příliš moc. Tohle je přece mistrovství světa,“ dodal Krstajič.

Ačkoliv se v těchto situacích pokutové kopy nepískaly, poměr penalt na zápas se po 27 odehraných utkáních drží na čísle 0,48. Čistě matematicky bychom se tak tímto tempem měli dočkat 31 pokutových kopů a jasného historického rekordu.

Video: Jaká je na mistrovství světa role videorozhodčího

Video: David Janeczek

Reklama

Doporučované