Hlavní obsah

Mladí Belgičané ničili auta a výlohy. Policie je zatkla

Belgická policie zatýkala mladé lidi, kteří v centru Bruselu páchali výtržnostiVideo: AP

 

Reklama

Třicet osob zadržela belgická policie kvůli výtržnostem v centru Bruselu. Převážně mladí lidé ničili výlohy obchodů a automobily v okolí náměstí Place de la Monnaie. Podle agentury AFP svolal na místo své fanoušky oblíbený francouzský youtuber a rapper Vargasss 92. Proč došlo k násilnostem, zatím jasné není.

Článek

„Znovu nepřípustné a nepochopitelné násilí v bruselském centru,“ komentoval události na Twitteru belgický ministr vnitra Jan Jambon. Podle něj byl k obnovení pořádku nutný zásah policie. Belgický server La Derniére Heure napsal, že zhruba stovku výtržníků zpacifikovala asi padesátka policistů.

Z preventivních důvodů omezila policie během zásahu dopravu v centru belgické metropole. Uzavřená byla mimo jiné stanice metra De Brouckere. Zhruba po hodině se podařilo policii dostat situaci pod kontrolu.

Mezi třiceti zadrženými je i svolavatel akce, oblíbený youtuber známý pod přezdívkou Vargasss 92. Podle mluvčího bruselské policie Oliviera Slosseho rapper Vargasss 92 shromáždění řádně neohlásil.

K výtržnostem došlo v Bruselu už v noci ze soboty na neděli poté, co tým marockých fotbalistů postoupil na mistrovství světa, které se uskuteční příští rok. V Bruselu žije početná marocká komunita. Policie o víkendu proti zhruba 300 výtržníkům nasadila i vodní dělo. Zranění utrpěly dvě desítky policistů.

Na odpověď na otázku, zda incident souvisel s výtržnostmi po kvalifikaci Maroka na mistrovství světa ve fotbale, je podle něj příliš brzy. „Pokud by ale nedošlo k událostem v sobotu, nestalo by se nic ani dnes. Mělo to napodobovací efekt,“ řekl Slosse.

Reklama

Doporučované