Hlavní obsah

Mladí cestovatelé jdou po stopách Hanzelky a Zikmunda: po šedesáti letech napříč Asií

Mladí cestovatelé kráčejí ve stopách dua Zikmund-Hanzelka. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Z100 neboli Zikmund 100 je projekt dvou cestovatelů Tomáše Vaňourka a Lukáše Sochy. Inspirací jim byly cesty pánů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky, projedou Asii. O projektu popovídali ve studiu Slavných.

Článek

Na pět a půl let trvající výpravě, která začala 22. dubna 1959, procestovali Hanzelka se Zikmundem tři desítky zemí, v nichž nasbírali bohatý dokumentační materiál v podobě množství unikátních fotografií, filmových, zvukových a písemných záznamů. „Od té doby nikdo podobný tuhle cestu neabsolvoval, a my bychom chtěli přinést retrospektivní fotografie i videa z míst, kde oni tenkrát byli, jak se ta místa vyvinula, a jak to tam teď vypadá,” vysvětluje Tomáš Vaňourek.

Cestovatelé se budou snažit použít stejnou kompozici jako Zikmund s Hanzelkou. „Spousta těch zemí se musela za tu dobu velmi změnit. Třeba Japonsko a města Hirošima a Nagasaki na začátku 60. let byla krátce po druhé světové válce. Byla srovnaná se zemí. A dnes je Japonsko ekonomická velmoc, takže to bude zajímavé. Když chytneme stejnou kompozici, vyfotíme velký rozdíl,” říká Lukáš Socha.

Lukáš s Tomášem nepojedou v tatrovkách jako legendární cestovatelé, na cestu mají daleko méně času, tak budou muset čas od času využít i letadlo. „První výstavu chceme otevřít už 14. 2. 2019 v den Zikmundových stých narozenin. Cestovat budeme, kromě letadla, hlavně vlaky, autobusy, loděmi nebo stopem,” říká Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek dodává: „Ale počítáme i s motorkami, osly, mulami nebo koňmi.”

Z výpravy plánují fotografie, ale chtěli by natočit i dokument. Snad, dle svých slov, na Sumatře nechytí malárii a cestu v pořádku dokončí.

Reklama

Související témata:

Doporučované