Hlavní obsah

Mladí snowboardcrossaři se dostali na MS, nemají ale peníze. Vypsali veřejnou sbírku

Foto: facebook.com/snowboardcross

Snowboardcrossaři vybírají peníze na juniorské mistrovství světa.

Reklama

Deset českých snowboardcrossařů se dostalo na juniorské mistrovství světa na Novém Zélandu. Velký úspěch českého sportu má však jeden problém. Peníze.

Článek

Český snowboardcross má ve světě dobré jméno díky Evě Samkové, jedné z nejlepších ve svém oboru. Že ale není rozhodně jediným talentem, dokazuje nastupující generace. Deset z mladých talentů teď má šanci změřit síly s juniorskou špičkou na světovém šampionátu na Novém Zélandu.

Jenže v cestě do míst, kde svou kariéru triumfem na juniorském mistrovství začala i Samková, stojí finance. Český snowboardcrossový tým začal na internetu kampaň, přes kterou se od veřejnosti snaží vybrat peníze. Finance od svazu totiž vystačí na pokrytí nákladů jen pro dva závodníky a jednoho trenéra. Na serveru Hithit si tak snowboardcrossaři stanovili limit 600 tisíc korun.

Podívejte se na video mladých snowboardcrossařů k jejich kampani:

Získat medaile a zúročit tak roky práce je hlavním cílem českých juniorů. Jenže ne tím jediným. Letošní šampionát je pro část z nich tím posledním v juniorské kategorii. Poté je čeká vstup mezi dospělé, kde může pár let trvat, než se propracují mezi světovou špičku. K tomu bude potřeba finanční podpora státu, na kterou však dosáhnou jen ti, kteří z Nového Zélandu přivezou medaili.

Bez šance získat medaili, a tím pádem i podporu, pro mnohé z juniorů kariéra ve snowboardcrossu skončí. A to i přes jejich talent. Český tým se teď pomocí fundraisingové kampaně snaží tuto šanci pro mladé české naděje získat. I třeba proto, aby za čtyři roky v Pekingu měl český olympijský tým více medailových nadějí na startu než jen Evu Samkovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované