Hlavní obsah

Mluvte s mladými o zradě, vyzval Kiska pamětníky okupace

Projev Andreje Kisky.Video: Foto: Jozef Jakubčo/SME, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Slovenský prezident Andrej Kiska se k výročí vyjádřil na Twitteru a požádal slovenskou veřejnoprávní televizi a rozhlas o mimořádné vystoupení. Prezident Miloš Zeman se rozhodl stejně jako v minulých letech mlčet.

Článek

Prezident Miloš Zeman se rozhodl k padesátiletému výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu roku 1968 nevyjadřovat. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček napsal na Twitter, že se žádný projev nechystá a že byl prezident odvážný v době, kdy „odvaha nebyla levná“. „A to je mnohem cennější než tisíc projevů po padesáti letech,” zakončil Ovčáček.

Za rozhodnutí mlčet v den výročí prezidenta kritizovali někteří politici a všimla si jej i zahraniční média. Slovenský prezident Andrej Kiska se k výročí vyjádřil nejprve na Twitteru a požádal slovenskou veřejnoprávní televizi a rozhlas o mimořádné vystoupení.

Svůj projev zahájil Kiska historickými reáliemi. „Po podepsání Moskevského protokolu se hororový film měnil na krutou realitu normalizace,” uvedl slovenský prezident k událostem po začátku okupace.

„Je povinností dnešních demokratických politiků chránit naši svobodu, možnost rozhodovat o naší budoucnosti bez obav z toho, že naše rozhodnutí zlomí hrubá síla. Proto potřebujeme spojence se stejnými hodnotami a stejným respektem ke svobodě, právům lidí a k demokracii,“ poznamenal Kiska. Takové spojence vidí v NATO a EU, které označil za evropské pilíře bezpečnosti a prosperity. Vyzval také rodiče a pamětníky, aby s dětmi a mladými lidmi mluvili o zradě, která provázela srpnovou okupaci.

Reklama

Doporučované