Hlavní obsah

MMA je sport jednadvacátého století, tvrdí Petr Kareš, který tuhle show přináší českým fanouškům

Rozhovor s Petrem Karešem.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sport jednadvacátého století, který se už za pár let může svou oblíbeností u diváků rovnat třeba hokeji. Řeč je o smíšených bojových uměních, zkráceně MMA. Sport, který si v novém tisíciletí zamilovala Amerika, zažívá příliv také evropských fanoušků.

Článek

Podíl na propagaci smíšených bojových umění v České republice nese také Petr Kareš. Bývalý kickboxer a promotér zápasů bojových sportů založil organizaci XFN - a ta si teď klade nemalé cíle.

Vůbec poprvé se MMA představilo v O2 areně, konkrétně v prosinci loňského roku. Asi nikoho by nenapadlo, že by se největší pražskou halu podařilo na galavečer bojového sportu naplnit sedmi a půl tisíci lidmi, XFN se to ale podařilo. Proto se nedrží při zemi ani letos. Po XFN 8, galavečeru v Pardubicích, se v dubnu v pražské hale Královka chystá souboj českých a čínských kickboxerů, v rámci kterého se představí špička v kategorii K1. Následovat bude galavečer v Ústí nad Labem a koncem června pak další show ve libeňské O2 areně. Na vrcholnou akci roku si ale fanoušci musí počkat do prosince. V O2 areně proti sobě nastoupí rappeři Marpo a Rytmus.

„Pokud by v prosinci přišlo třeba deset tisíc lidí, bylo by to krásné,“ říká Petr Kareš. O2 arenu se podle něj podaří naplnit až na galavečer profesionální americké soutěže, což je zároveň jeden z jeho cílů - dostat do Prahy galavečer UFC.

XFN letos expanduje na Slovensko, do Německa, Polska i Rakouska. Ambicí Petra Kareše je udělat z XFN středoevropskou profesionální soutěž, která právě do UFC bude posílat své největší talenty.

Ke vstupence do lukrativní zámořské soutěže je v současnosti nejblíže Makhmud Muradov, který se stal členem The Money Teamu světoznámého boxera Floyda Mayweathera. A i když samotný vstup do UFC ještě pohádkové peníze nepřináší, pro zápasníky je to správná cesta. Všechny může inspirovat příběh irského šampiona Conora McGregora, který se z instalatéra během několika let vypracoval na nejznámějšího zápasníka světa a se čtyřiatřiceti miliony dolarů podle časopisu Forbes na 89. nejlépe vydělávající celebritu loňského roku.

Právě příběh Conora McGregora dělá podle Petra Kareše z MMA sport jednadvacátého století. Co dalšího říká o MMA, se podívejte nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované