Hlavní obsah

Mnohé přednášky k trénování paměti budou letos on-line

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging plánuje v různých obcích během Národního týdne trénování paměti uspořádat až 450 přednášek o trénování paměti.

Článek

Část z nich se uskuteční od pondělí 15. března do neděle 21. března formou on-line, ostatní bude vzhledem k epidemiologické situaci v zemi nutné odložit na pozdější termíny, sdělila dnes ČTK předsedkyně společnosti Dana Steinová. „Mnohé z přednášek, které jsou uvedené na webu trenovanipameti.cz, se budou konat prezenčně ve chvíli, kdy bude takové pořádání přednášek možné. Jen někteří lektoři paměti mají totiž možnost udělat přednášku on-line. Nejvíce on-line přednášek se bude konat v zapojených knihovnách,“ řekla.

Doplnila, že přednášky, v nichž lektoři představují paměťové techniky a mnemotechnické pomůcky pro pamatování si, jsou pro veřejnost zdarma a jsou určené různým skupinám obyvatel. Které akce se tak budou při příležitosti Národního týdne trénování paměti konat v původně plánovaném březnovém termínu, bude společnost informovat na svém webu. Na webové stránky také společnost umístí různá paměťová cvičení, která mohou lidé plnit z domova.

Smyslem přednášek i kurzů pro veřejnost, které společnost pořádá, je podle Steinové přiblížit lidem to, že pamatovat si je snadné, pokud se člověk naučí správně spolupracovat se svým mozkem. Ten totiž podle ní zdaleka není tak efektivním nástrojem na zapamatování, jak se mnozí mylně domnívají, a nutně vyžaduje asistenci. "Jednou z pomůcek je například převádění abstraktních informací, které si mozek těžko pamatuje, na informace představitelné. Na základě této mnemotechnické pomůcky jsou lidé schopní zapamatovat si desítky čísel nebo vlajek různých států světa,"dodala Steinová.

Odbornice na paměť doplnila, že lidský mozek se přestává vyvíjet zhruba ve věku 25 let člověka. V dalších letech se jeho funkčnost zhoršuje. Problémy s pamětí začínají být podle Steinové citelné mezi padesátkou a šedesátkou. Při práci s pamětí je podle ní zásadní pozitivní motivace a očekávání. „Když lidem ukážete, že si dokážou zapamatovat něco, o čem se jim mnohdy ani nesnilo, že by to zvládli, tak ke každé další informaci začnou přistupovat s pozitivním očekáváním. To ovlivňuje úspěch při samotném zapamatování si informace a zvyšuje sebevědomí člověka a dodává mu pocit osobní zdatnosti,“ vysvětlila.

Týden trénování paměti se v Česku podle organizátorů koná pravidelně od roku 2005. Akcí v rámci Národního týdne trénování paměti se podle Steinové obvykle účastní až 9000 lidí. Loni bylo konání akce omezené pandemií nového koronaviru. Z plánovaných 494 přednášek se konalo asi 20 procent z nich, většina navíc v odloženém termínu v letních měsících.

Reklama

Doporučované