Hlavní obsah

Mobil odolný proti pádu i poškrábání je realitou. K mání bude už letos

Foto: https://www.pexels.com/

Ilustrační fotografie.

Reklama

Výrobce mobilních skel Corning posunul životnost displejů ještě dál. Poprvé budou schopné odolat poškrábání i pádu z 1,8metrové výšky. Nejdříve ho použije Samsung, následovat budou další smartphony, a to už letos.

Článek

Díky americké společnosti Corning možná dají majitelé smartphonů sbohem roztříštěným displejům. Vytvořila totiž ještě odolnější sklo vůči poškrábání a rozbití. Společnost Corning tvrdí, že obrazovky telefonů z nového skla, které dostalo název Gorilla Glass Victus, by měly bez prasknutí odolat pádu z výšky až šesti stop (1,8 metru).

Tato inovace je v dnešní době zásadní. Lidé tráví s chytrým mobilem stále více času a technologické firmy navrhují stále tenčí mobilní zařízení. „Výrobci telefonů potřebují lepší sklo, aby mohli vyrábět mobily s přesvědčivějším a stylovějším designem,“ uvedl pro CNN prezident a generální ředitel firmy Corning John Bayne.

Již letos dostanou nové sklo modely Samsungu a následovat budou další výrobci mobilů.

Společnost Corning provedla výzkum, který ukázal, že trvanlivost je při nákupu nového telefonu prioritou číslo dvě. Pro zákazníky je dokonce důležitější než životnost baterie, kvalita fotoaparátu nebo velikost obrazovky.

Ani praskliny, ani škrábance?

Při výrobě nového skla se firmy typicky zaměřují jen na jednu ze dvou částí: aby byly obrazovky více odolné buď vůči prasknutí, nebo proti poškrábání. V posledních letech se i Corning zaměřoval výhradně na vylepšení schopnosti skla přežít nárazy, ovšem na úkor odolnosti proti poškrábání.

„Upuštění telefonu může mít za následek jeho rozbití. Když jsme vyvinuli lepší sklo, mobily přežily více pádů, ale měly viditelnější škrábance, což může ovlivnit použitelnost zařízení,“ vysvětluje Bayne.

Proto se Corning rozhodl pokořit oba hlavní požadavky najednou, a to jak odolnost proti pádu, tak proti poškrábání. Celý proces vývoje trval dva roky a výsledku předcházelo mnoho testů. Bayne uvedl, že společnost začínala s tisícem potenciálních skleněných kompozic.

„Rozbili jsme nejvíce telefonů“

Mezi testovací nástroje patřilo zařízení, které sklo škrábalo speciálně řezaným diamantem. Další nástroj pak simuloval množství síly vzniklé pádem telefonu z různých výšek. Ten zabouchne sklo do bloku potaženého brusným papírem, který je podobný betonovému povrchu.

„Je to téměř stejný nástroj jako na zkoušky vozidel. Simulujeme nejpřísnější podmínky, abychom produkt vylepšili. Ještě nikdo v laboratoři nerozbil více telefonů než Corning,“ říká Bayne.

Společnost Corning se specializuje na výrobu skla, keramiky a dalších materiálů. Vytvořila už řadu skel pro známé značky, jako je iPhone. Jejími skly je vybaveno asi osm miliard mobilních zařízení po celém světě. Vyráběla také skleněné pečicí nádobí pro společnost Pyrex, které je odolné proti teplotnímu šoku.

Reklama

Doporučované