Hlavní obsah

Mobil v ruce, jízda na červenou. Úřad roky slibuje přísnější tresty pro bezohledné řidiče, znovu to nestihl

Ministerstvo dopravy slibovalo představit změny bodového systému do konce roku 2018. V prosinci to úřad odložil.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Původní plán, že se změna bodového systému projedná do konce roku 2018, padl. Teď se mluví o začátku roku 2019.

Článek

Nepozornost je jedním z hlavních důvodů, proč v posledních letech dochází k nehodám na silnici. Přitom například za používání telefonu během jízdy hrozí podle současného bodového systému řidiči odebrání jen dvou bodů – jde tedy o velmi mírný trest.

Samotný bodový systém totiž zůstal už řadu let beze změny. Ministerstvo dopravy přitom v září slibovalo, že do konce roku představí minimálně v Poslanecké sněmovně novinky, jak systém upravit.

Nestalo se. A v prosinci už se na úřadu mluvilo o příštím roce.

„Cílem ministerstva je bodový systém radikálně zjednodušit a nastavit tak, aby bylo jasně dané, kdo co dostane za jaký přestupek. O změnách se bude debatovat počátkem roku 2019, kdy ministerstvo novelu zákona o silničním provozu předloží k připomínkám,“ reagoval na dotaz Seznamu Zdeněk Neusar zastupující mluvčí Ministerstva dopravy.

Změna bodového systému proběhla naposledy v srpnu 2011. Tedy ve stejném roce, kdy ve Velké Británii slavili svatbu následníka trůnu prince Williama s Kate Middletonovou. Zatímco tento pár už má tři děti, Ministerstvo dopravy stále přešlapuje.

Expertní spolky přitom považují situaci za vážnou; kupříkladu Ústřední automotoklub České republiky kritizuje ministerstvo, že si se změnami už kolik let neví rady. „Je to takový začarovaný a bolestivý kruh a ministerstvo se příliš nežene do toho, aby navrhlo konečné znění,“ říká mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

Dodává, že pro ministerstvo v minulosti připravili srovnání s dalšími zeměmi, z něhož Česká republika vyšla jako jedna z nejlevnějších a nejmírnějších zemí v Evropské unii. „Například banální, ale velice nebezpečný přestupek telefonování za volantem se vlastně nepostihuje,“ připomíná Sirota.

Víte, kolik jsme natočili za půl hodiny řidičů, kteří projeli křižovatku na červenou? I tento prohřešek mělo Ministerstvo dopravy v plánu penalizovat přísněji.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované