Hlavní obsah

Modlete se za mě, vzkázal papež věřícím. Čeká ho návštěva skepticky naladěného Irska

Papež František se při návštěvě Irska potká s oběťmi sexuálního násilí.Video: Eliška Kolomazníková, Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Papeže Františka čeká nelehký víkend. Stráví ho v Irsku, kde se kromě veřejné mše, kterou má podle očekávání navštívit až půl milionu lidí, setká i s oběťmi sexuálního zneužívání kněžími. Činí tak gesto, které podle všeho nemusí být přijato s nadšením.

Článek

„Modlete se za mě, aby nadcházející návštěva Dublinu ku příležitosti Světového setkání rodin byla okamžikem laskavosti a příležitostí naslouchat křesťanským rodinám po celém světě,“ vzkázal papež František věřícím při své středeční veřejné mši. Šlo o poslední kázání před víkendovou návštěvou Irska, v rámci níž se papež setká s oběťmi sexuálního zneužívání kněžími.

Schůzky s lidmi, u kterých církev zanechala nezhojitelné jizvy, František původně v plánu neměl. Ještě v pondělí podle informací agentury Reuters vatikánský mluvčí George Burke tvrdil, že papež si setkání s oběťmi sexuálního zneužívání nikdy nesjednává dopředu. „Papež respektuje jejich soukromí. Pokud o tom později chtějí mluvit, mohou. Ne všichni ale stojí o publicitu, a když k setkání dojde, těm, kteří si přejí, aby jeho obsah zůstal soukromý, by se mělo vyhovět,“ vysvětloval Burke systém papežových návštěv.

Irsko má však se sexuálním zneužíváním ze strany kněžích palčivé zkušenosti, tak jako řada dalších zemí, a k blížící se papežově návštěvě se mnozí Irové staví skepticky. Jde totiž o první návštěvu papeže za posledních 40 let, přičemž otázka sexuálního zneužívání kněžími se v této zemi začala řešit už v roce 1995. Andrew Madden tehdy veřejně vystoupil s detailním popisem 2,5letého období, v němž byl jako náctiletý ministrant zneužíván farářem.

„Kdyby Vatikán byl ve svém přístupu k této problematice konzistentní, papež by sem přijel, padl na kolena a veřejně připustil pravdu o tom, co se v naší zemi stalo a jakou roli v tom církev hrála, už před 15 lety, kdy to lidé potřebovali. Teď už je pozdě na jakékoliv vyrovnávání se s tímto tématem,“ řekl agentuře Reuters Colm O’Gorman, další z obětí sexuálního zneužívání ze strany kněžích.

Na dobu, kdy papež navštíví Dublin, O’Gorman připravil rozsáhlé shromáždění těch, kteří mají stejnou hrozivou zkušenost, jejich rodin, blízkých a podporovatelů. Událost, jež podle O’Gormana není protestem, ale spíše akutně potřebným projevem solidarity, ještě před svým začátkem vzbudila zájem tisíce lidí. Na papeže tak během jeho návštěvy čeká nezanedbatelné množství skepticky naladěných Irů.

„Oběti zneužívání už jsou unaveny prázdnými omluvami a vyjádřeními solidarity, které nedoprovází jasná výzva k činům,“ uvedla Maeve Lewisová, šéfka irské organizace One in Four, která pomáhá lidem sexuálně zneužívaným v dětství. Podle jejího názoru je papežova návštěva Irska pro mnohé stresující a vyvolává „staré pocity studu, ponížení a zoufalství“.

Irsko přitom není jedinou zemí, odkud se na papeže snáší kritika za jeho nedostatečnou činnost v otázce církevního sexuálního zneužívání. Situaci nepomohl ani pondělní veřejný dopis, v němž se papež v několika jazycích omluvil za to, že církev tuto problematiku dlouhá léta ignorovala.

Reklama

Doporučované