Hlavní obsah

Módní aukce přinesla nový rekord. Tohle je nejdražší vydražená kabelka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Legendární Hermès birkinka, ikona mezi kabelkami, pokořila světový rekord. Model z roku 2016 se prodal za 300 tisíc dolarů, a stal se tím nejdražším.

Článek

Za 300 tisíc dolarů byla v aukci prodána jediná kabelka na světě. Konkrétně šlo o Hermès Diamond Himalaya Birkin 25, která je vyrobena z krokodýlí kůže a je pokrytá 18karátovým bílým zlatem a diamanty.

Prodaná birkinka je model z roku 2016. Ve středu za ni její nový majitel zaplatil v online aukci londýnské společnosti Chirstie's v přepočtu více než 6,7 milionu korun. Je to vůbec první kabelka svého druhu, nabízená v online prodeji, a svou hodnotou nastavila nový rekord mezi luxusními kabelkami.

Kupující zůstává anonymní. Na online aukci „přihazovali“ zájemci z 29 zemí celého světa.

Foto: Christie ́s

Birkinka prodaná v online aukci za 300 tisíc dolarů.

Kromě tohoto výjimečného kousku se v aukci prodala ještě další kabelka pod stejnou – bílá matná Hermès Himalaya Birkin 30, a to za cenu 150 tisíc dolarů. Za limitovanou edici Hermès Bleu Marine Faubourg Birkin 20 pak zájemce neváhal zaplatit rovněž astronomických 200 tisíc dolarů, téměř 4,5 milionu korun.

Birkinka pro batole

Celkem online aukce vydělala více než dva a čtvrt milionu dolarů, což je zároveň nejvyšší celková částka, která v prodeji kabelek u aukční síně Christie's kdy padla.

O tom, jaký význam má ve světě módy právě kabelka Birkin, svědčí i zájem celebrit z celého světa. Začátkem července například americká zpěvačka Cardi B pořídila své dvouleté dceři kabelku v hodnotě osmi tisíc dolarů. Krátce poté, co sdílela video ukazující batole, kterak rozbaluje kabelku, se na zpěvačku strhla vlna kritiky.

Taška Hermès Birkin je jedním z nejznámějších návrhů francouzského módního domu Hermès. Poprvé byla představena v polovině 80. let a pojmenována je po anglické herečce a zpěvačce Jane Birkinové.

Foto: Profimedia.cz

Herečka a zpěvačka Jane Birkinová.

Reklama

Související témata:

Doporučované