Hlavní obsah

Mohl být prezidentem místo Madura, teď guvernéra zbila venezuelská národní garda

Během pondělních protestů bylo zraněno přes 200 lidí. Národní garda proti opozici tvrdě zasahuje.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Lídra venezuelské opozice Henrique Caprilese a jeho kolegy zbili a okradli vojáci při protivládní demonstraci v metropoli Caracasu.

Článek

„Znemožnili nám odejít a začali nás bít," popsal Henrique Capriles, někdejší kandidát na venezuelského prezidenta, zkušenost s příslušníky národní gardy. Ta plní funkci vojenské policie a v posledních týdnech tvrdě zasahuje proti demonstrantům.

Venezuelská opozice odmítá autoritářský způsob vlády socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Při pondělním protestu bylo podle Caprilese zraněno přes 200 lidí. On sám a jeho spolupracovníci prý byli nejprve ochromeni dávkou slzného plynu, načež se do nich tvrdě pustili vojáci. Další mohutnou demonstraci zahájila opozice v úterý.

„Všechno nám ukradli. Sebrali mému týmu hodinky, vysílačky, plynové masky," řekl Capriles, který před čtyřmi lety ve volbách těsně prohrál s Madurem. Úřady populárnímu guvernérovi státu Miranda nedávno zakázaly 15 let se ucházet o jakoukoli volenou funkci.

Video: Slzný plyn, vodní děla, létající láhve s lidskými i zvířecími výkaly. Záběry z Venezuely připomínají občanskou válku. 

Během téměř dva měsíce trvajících protestů v zemi stižené těžkou politickou i ekonomickou krizí zemřelo již přes 50 lidí. Stále nespokojenější obyvatelé kdysi bohaté země disponující mohutnými zásobami ropy vyčítají Madurovi nejen potlačování demokratické opozice a snahu udržet se u moci za každou cenu, ale i bídnou ekonomickou situaci. Lidem se nedostává základních potravin i léků, u obchodů se tvoří mnohahodinové fronty a ceny letí vzhůru.

Madurovo počínání ostře odsuzují i okolní latinskoamerické země či Spojené státy. Opozice se obává, že prezident si chce pomocí avizovaného svolání ústavodárného shromáždění pojistit moc a vyhnout se předpokládané porážce v prezidentských volbách plánovaných na příští rok. Výběr členů pětisethlavého shromáždění má začít již tento týden.

Video: Maduro chce novou ústavu, opozice tvrdí, že jen maskuje státní převrat.

Video: Barbora Kalátová

Reklama

Související témata:
Henrique Capriles Radonski

Doporučované