Hlavní obsah

Mohli pomoct Číně vyrobit „superzbraň“. Británie vyšetřuje stovky akademiků

Foto: Profimedia.cz

Nákladní vozy s hypersonickými střelami DF-17, které mohou nést i jadernou hlavici. (Snímek z velké čínské přehlídky z roku 2019).

Reklama

Britské noviny The Times přišly se zjištěním, že vláda vyšetřuje asi dvě stovky tamních akademiků podezřelých z nevědomé pomoci Číně s výrobou zbraní. Hrozí jim až 10 let za mřížemi.

Článek

Konkrétně jsou pracovníci z více než tuctu britských univerzit v podezření, že porušili zákon omezující šíření citlivého duševního vlastnictví k nepřátelským státům. V chodu je údajně zatím jen vyšetřování, ale brzy by mělo dojít na trestní stíhání. Timesům to měl říct nejmenovaný zdroj, podle kterého se jedná o duševní vlastnictví v oblasti pokročilých vojenských technologií včetně letadel, designu raket a kyberzbraní.

Bezpečnostní služby se údajně obávají, že by britské dušení vlastnictví mohlo padnout do rukou čínské vládě a pomoct Pekingu vyvíjet zbraně hromadného ničení. Podle zdroje se to mohlo stát nevědomě podepsáním obchodních dohod vědců s čínskými společnostmi.

„Zanedlouho uvidíme tucty akademiků před soudy. I kdyby jen 10 % případů vedlo k úspěšnému stíhání, budeme tady mít asi 20 akademiků, kteří půjdou do vězení za pomoc Číně s výrobou superzbraní,“ citují Timesy svůj zdroj.

Informace o tom, o koho přesně jde či z kterých univerzit akademici jsou, na povrch nevystoupily. Stejně tak není známo, o jaké mělo jít čínské společnosti a obchodní dohody.

Britská vláda to pro deník okomentovala jen strohou frází. „Vývozci armádního zboží a ti, kterých se týká převod vojenské technologie specifikovaný v zákoně o kontrole exportu z roku 2008, potřebují mít na vývoz nebo převod licenci od Spojeného království,“ řekl Timesům mluvčí vlády. Právě za porušení zmiňovaného zákona hrozí až 10 let vězení.

Čína zprávu o vyšetřování oficiálně nekomentovala, vládní server Sina News ale například napsal, že jde už o několikátý projev britského nepřátelství k Číně za poslední dobu, a Spojenému království pohrozil, že na to doplatí. „S nadsázkou lze říct, že si britští úředníci myslí, že jsou stále tou říší, která může Čínu přinutit vzdát se jako kdysi v opiové válce. Realita je však taková, že Čína ještě posílila, a pokud se jí Británie postaví, ponese důsledky,“ stojí na webu.

Spory vzešlé z obav států, že Čína prostřednictvím spolupráce s vědci nebo univerzitami může získat přístup k citlivým informacím či know how, se objevují opakovaně.

Například think tank Civitas vydal zprávu, v níž tvrdí, že 20 britských univerzit spolupracuje s 29 čínskými univerzitami a devíti společnostmi s vazbami na armádu. Al-Džazíra připomíná, že například minulý týden Univerzita v Manchesteru ukončila spolupráci na výzkumném programu s čínskou společností China Electronics Technology Group poté, co komise parlamentu upozornila, že technologii této firmy Peking zneužívá k perzekuci Ujgurů.

Ani ne před měsícem byl z tajné spolupráce s Čínou obviněn například i strojní inženýr Gang Chen z Massachusettského technologického institutu (MIT) v USA.

Reklama

Doporučované