Hlavní obsah

Mohu se spolehnout na policisty, ať se stane cokoli, řekl Bolsonaro

Foto: Profimedia.cz

Brazilský prezident Jair Bolsonaro na srazu motocyklistů v Sao Paulu, 12: červen 2021.

Reklama

Bolsonaro usiluje o přízeň zhruba půl milionu brazilských policistů v době, kdy v nejlidnatější jihoamerické zemi tvrdě zasažené pandemií covidu-19 stoupá napětí.

Článek

Brazilský prezident Jair Bolsonaro na sobotním srazu motocyklistů v Sao Paulu řekl, že se může spolehnout na policisty, ať se stane cokoliv. Podle Reuters se snaží získat přízeň policistů před volbami, které se konají příští rok.

Ani pochvalná slova na dresu policie ale brazilskou hlavu státu neuchránila od pokuty. Prezident země s více než 480 tisíci oběťmi pandemie covidu-19 se totiž akce účastnil bez povinné roušky.

Bolsonaro, který je bývalým armádním kapitánem a je považován za krajně pravicového politika, před velkým davem svých stoupenců v Sao Paulu řekl, že místní vojenská policie slouží jako podpora pro „mou armádu“. „Pomáháte ozbrojeným silám. Jsem si jist, že v souladu se zákonem a pořádkem a dodržováním ústavních pravidel budeme spolu, ať se stane cokoli,“ řekl.

Bolsonaro usiluje o přízeň zhruba půl milionu brazilských policistů v době, kdy v nejlidnatější jihoamerické zemi tvrdě zasažené pandemií covidu-19 stoupá napětí. Nákaza koronavirem se v Brazílii za poslední den podle údajů ministerstva zdravotnictví nově potvrdila u 78 700 lidí a dalších 2037 lidí tam po nemoci covid-19 zemřelo.

Prezident se během svého úřadování snažil posílit právní ochranu policistů, kteří při výkonu práce někoho zastřelí. Zároveň řekl, že zločinci by měli „zemřít jako švábi“. S několika policisty, kteří na sobotní akci zajišťovali bezpečnost, se Bolsonaro objal. Další se s ním vyfotili. Vláda státu Sao Paulo prezidentovi udělila pokutu 552 reálů (skoro 2300 Kč) za to, že na akci neměl roušku.

Bolsonarovi kritici se obávají, že prezidentova snaha získat přízeň brazilské policie, která je jednou z nejnásilnějších na světě, by mohla ohrozit demokracii před nadcházejícími prezidentskými volbami. Levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva podle pátečního průzkumu veřejného mínění posiluje náskok nad hlavou státu. Očekává se, že se politici spolu utkají v prezidentských volbách, které zemi čekají napřesrok v říjnu. Ani jeden z mužů zatím svou kandidaturu ale nepotvrdil.

V minulosti Bolsonaro opakovaně vznesl nepodložená tvrzení o volebních podvodech v Brazílii. Podle jeho kritiků si tím snaží připravit půdu pro napadnutí volebních výsledků, podobně jako bývalý americký prezident Donald Trump. Jak připomíná Reuters, Bolsonaro loni podpořil republikánova nepodložená tvrzení o ukradených volbách, jež kulminovala lednovým vpádem Trumpových stoupenců do Kapitolu, kde zákonodárci zrovna potvrzovali výhru demokrata Joea Bidena.

Reklama

Související témata:

Doporučované